Obavijest vinogradarima

U zadnjih 8 dana zabilježene su više temperature zraka, u prosjeku 18,05 ° C. S višim temperaturama i većom količinom padalina vinova loza je vidljivo dobila više lisne mase, na kojoj su u nekim vinogradima vidljivi simptomi plamenjače vinove loze (Plasmopara viticola).

Za Karlovačku županiju prognoze ukazuju na toplo i stabilno vrijeme do petka kada se predviđaju padaline do nedjelje. Visoke dnevne temperature (do 27 ° C) i padaline će omogućiti daljnje primarne infekcije plamenjačom vinove loze te je nasada potrebno tretirati dozvoljenim sredstvima za zaštitu bilja: Ridomil Gold  MZ Pepite, Acrobat MZ, Forum Star, Fantic F, Galben M, Fantic M, Mikal Flach, Mikal Premium F, Azimut 80 WG, Momentum Trio i drugi.

Za zaštitu od pepelnice (Unicinula necator) dozvoljeni preparati su : Dynali, Crystal KS, Collis SC, Stroby DF, Indar 5 EW, Domark 40 ME i drugi.

Suzbijanje grozdovih moljaca za sada nije potrebno.

Sredstva za zaštitu bilja se trebaju primijeniti po uputama proizvođača u u skladu s FIS –om. Informacije o registriranim sredstvima dostupne su putem internet tražilice http://fis.mps.hr/trazilicaszb/. Primjenu sredstava za ZB mogu provoditi samo osobe s položenim ispitom o sigurnim rukovanju pesticidima  te  s po propisima pregledanim uređajima. Ambalaža sredstava za ZB se mora čuvati i odložiti na propisan način na za to unaprijed dogovorenim mjestima uz prateći list. Obavezno je vođenje i čuvanje Evidencije za uporabu sredstava za zaštitu bilja – čuvati 3 godine u konvencionalnoj proizvodnji i 5 godina u ekološkoj proizvodnji.

 

                                                                       Sanja Mastelić-Ivić, dipl.ing.agr.

                                                                       Sanja.mastelic-ivic@mps.hr

 

 

Pripremi za ispis