Obavijest proizvođačima povrća

Nakon ukorjenjivanja presadnica povrća dobro bi bilo primijeniti jedan od registriranih fungicida na osnovi bakra da pomogne u jačanju površine lista te smanjuje razvoj biljnih bolesti.

Primijeniti pripravke kao što su: Neoram WG, Champion WG 50 i dr., pazeći na registracije po kulturama.

Postaviti ljepljive žute i plave ploče iznad vršnih listova biljaka (podizati ih kako biljke rastu), da se može pratiti populacija štetnika u nasadu.

Ako ste se odlučili za biološki model suzbijanja tripsa u paprici treba pripaziti na uvjete primjene zaštitnih sredstava u nasadu, tražiti od dobavljača predatorskih organizama, koji pripravci se smiju koristiti prije unosa predatora u plastenike.

Za slučaj pojave Kalifornijskog tripsa (Frankliniella occidentalis)  primijeniti neki od dopuštenih pripravaka, za rajčicu i krastavac:  Laser, Vertimec 018 EC, Poleci plus, Kraft 18 EC, za papriku: Laser, Vertimec 018 EC, Kraft 18 EC. i to u večernjim satima, pri smanjenom osvjetljenju, jer dnevna svjetlost brzo razgradi ove aktivne tvari (osim Poleci plus).

Kod pojave Koprivine grinje (Tetranychus urticae) primijeniti jedan od registriranih pripravaka Kraft 18 EC ili Vertimec 18 EC, i to također u večernjim satima, pri smanjenom osvjetljenju.

U ekološkim sustavima proizvodnje koristiti registrirane pripravke za ekološku proizvodnju.

Već kod pripreme i obrade tla za sadnju povrća bilo bi dobro primijeniti jedan od pripravaka na osnovi korisnih mikroorganizama (korisne gljivice npr. Trichoderma sp. i korisne bakterije npr iz roda Bacillus), koji su u prirodi sastavni dio tla gdje se za stanište i hranjive tvari nadmeću s mikroorganizmima štetnim za biljke.

Sredstva za zaštitu bilja primijeniti sukladno registraciji, a prema priloženoj uputi  ili etiketi.

Podaci o registracijama i dozvolama  sredstva za zaštitu bilja nalaze se u Fitosanitarnom informacijskom  sustavu (FIS baza )  Ministarstva poljoprivrede na web adresi :

https://fis.mps.hr/trazilicaszb/

 

Zoran Kajić, dipl.ing.agr.

e-mail: zoran.kajic@mps.hr

Pripremi za ispis