Obavijest vinogradarima

U nasadima vinove loze potrebno je provesti zaštitu od infekcije crnom pjegavošću vinove loze (Phomopsis viticola). Crna pjegavost je bolest koja polako, ali sigurno dovodi do propadanja trsova. Za mirovanja vegetacije prepoznajemo je po izblijedjelim rozgvama na kojima su prisutne sitne crne točkice, prema čemu je bolest i dobila ime. Sve više se širi u vinogradima zbog ograničenja uporabe bakarnih pripravaka koji na nju dobro djeluju.  Zaštita sredstvima na bazi bakra provodi se u fazi vunastog pupa.  Sredstva registrirana za tu namjenu su: Nordox 75 WG, Cuprablau  Z 35 WG i Cuprablau Z ( sredstvu je ukinuta registracija, krajnji rok za primjenu zaliha je 01.07.2021.)

Pripravku na bazi bakra može se dodati pripravak na bazi sumpora, radi sporednog djelovanja na grinje koje prezimljuju u pupu, međutim, pri nižim temperaturama njegova je učinkovitost slaba.

Ako na čokotima pronalazimo prezimljujuće oblike nekih štetnika, npr. jaja crvenog pauka ili štitaste uši,  pripravku na bazi bakra UMJESTO sumpora možemo dodati  pripravak na bazi mineralnog ulja ( Bijelo ulje, Mineralno svijetlo ulje, Ovipron top i sl). Nikako ne kombinirati sumporne pripravke i mineralna ulja.

Tretiranje provesti za mirnog vremena bez vjetra, pri temperaturama višim od 5℃.

Pripravke  koristite isključivo sukladno uputstvima i sukladno FIS bazi podataka Ministarstva poljoprivrede.

                                                                                             Sanja Gregurić, dipl.ing.agr.

                                                                                          E-mail: sanja.greguric@mps.hr

Pripremi za ispis