Obavijest proizvođačima koštičavog voća

U nasadima koštičavog voća ( breskva, nektarina, šljiva, višnja, trešnja) potrebno je rezidbom odstraniti sve suhe i bolesne grančice te skinuti i uništiti sve mumificirane plodove. Nakon toga, potrebno je za mirnog vremena, pri temperaturama višim od 5℃ provesti preventivnu zaštitu nasada pripravcima na bazi bakra.

Pripravci na bazi bakra primjenjuju se na koštičavim voćkama neposredno prije kretanja vegetacije, u fazi kad pupovi nabubre, ali se još ne otvaraju. Nakon otvaranja pupova bakreni pripravci su fitotoksični na koštičavim voćkama. Pripravci na bazi bakra daju preventivnu zaštitu od niza bolesti koje napadaju koštičave voćke: kovrčavost lista breskve i nektarine ( Taphrina deformans), šupljikavost lista ( Stigmina carpophilla), palež cvijeta i grančica ( Monilinia spp.), rogač šljive ( Taphrina pruni), bakterioze.

Neki od registriranih pripravaka na bazi bakra za primjenu na koštičavim voćkama su: Bordoška juha caffaro 20 SP, Bordoška juha 20WP Manica, Champion flow, Cuprocaffaro 5 WP, Champion WG, nordox 75 WG.

Odabir fungicida treba vršiti s prema  registraciji za određenu kulturu i određenu bolest, a sukladno FIS bazi podataka ( jer nisu svi fungicidi na bazi bakra registrirani za sve koštičave voćke)

Za suzbijanje prezimljujućih oblika štetnih organizama životinjskog podrijetla, kao što su zimska jaja lisnih uši, crvenog pauka ili pak štitaste uši, može se pripravku na bazi bakra dodati mineralno ili parafinsko ulje.

Isto tako, moguće je koristiti i gotovu tvorničku kombinaciju pripravka na bazi bakra i mineralnog ulja. U tom slučaju ne treba se koristiti nikakav drugi pripravak na bazi bakra. Može se koristiti Modro ulje  ili Crveno ulje, uz napomenu da je Crvenom ulju ukinuta registracija te se smije primjenjivati još samo do 01.07.2021. godine.

 

                                                                                                         Sanja Gregurić, dipl.ing.agr

                                                                                                   E-mail: sanja.greguric@mps.hr

Pripremi za ispis