Obavijest maslinarima

Vrijeme je za zaštitu maslina od uzročnika bolesti paunovog oka ( Spilocaea oleagina). U maslinicima koji imaju vidljive simptome zaraze na listovima ili se nalaze na u nizinama, udolinama pogodnim za razvoj patogena preporučujemo primjenu organskih pripravaka: Nativo 75 WG, Stroby WG, Syllit 544 SC, Sugoby,  Quimera.

U maslinicima gdje je obavljena rigorozna rezidba  zaštitu od uzročnika paunovog oka moguće  je napraviti  jednim od pripravaka na osnovi bakra zbog dezinfekcijskog djelovanja na rane nastale od rezidbe i preventivne zaštite od uzročnika  bakterijskog raka  (Pseudomonas syringae pv. savastanoi )

Zaštitu napraviti jednim od bakrenih pripravaka: Cuprablau Z 35 WG, Neoram WG, Nordox 75 WG, Codimur SC, Copper Key Flow, Cupra, Copper Key, Codimur 50, Cupper Lainco,  Double Copper Key, Airone SC ili kombinacija bakra s mankozebom Codimur M, Laincobre M.

Registrirani i dozvoljeni pripravci nalaze se u FIS bazi Ministarstva  poljoprivrede u tražilici : https://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

U maslinicima gdje  je zabilježena prisutnost štitastih uši ( maslinin medić, maslinine štitasta uši.) bakrenom pripravku je moguće dodati mineralno ulje: Bijelo ulje EC, Mineralno svijetlo ulje EC  ili koristiti gotovu tvorničku kombinaciju bakra i mineralnog ulja (Modro ulje ili  Red Fox).

Maslinari koji su u sustavu ekološke proizvodnje ili su korisnici plaćanja za IAKS mjere  OPERACIJA 10.1.8. Održavanje ekstenzivnih maslinika smiju koristiti samo  pripravke na osnovi bakra kojima je moguće  dodati Bijelo ili Mineralno svijetlo ulje.

Kod primjene bakrenih sredstava na stablima zaraženim paunovim okom  moguća je pojava  tzv. bakrenog šoka koji se očituje u masovnom opadanju zaraženog lišća.

Pripravke primijeniti prema uputi na etiketi za mirnog vremena uz dovoljan utrošak škropiva.

Svako tretiranje je potrebno zabilježiti  u evidencijski list o uporabi sredstava za zaštitu bilja  , a praznu ambalažu zbrinuti na pravilan način.

Ivana Tomac Talajić  dipl. ing. agr.

E-mail: Ivana.Tomac.Talajic@mps.hr

Pripremi za ispis