Obavijest proizvođačima koštičavoga voća

Upozoravamo voćare, kako valja zaštititi koštičave voćne vrste (breskva, nektarina, marelica, višnja, trešnja, šljiva) prije stadija kretanja vegetacije. Rezidba je u tijeku pa nakon nje preporučujemo zimsku zaštitu s jednim od dozvoljenih bakrenih pripravaka.  Posebno je važna kvaliteta prskanja pa je stoga voćke potrebno za mirna vremena dobro „okupati“ sa svih strana, uz pojačani utrošak škropiva, jer uzročnici bolesti i štetnika  prezimljuju na kori, granama i u pukotinama kore

Kod koštičavih voćaka, primjerice breskve i nektarine, najvažnije je suzbiti bolest koja prezimljuje  ispod ljuskica pupova – kovrčavost lista (Taphrina deformans), nadalje i kod drugih koštičavih vrsta bitno je preventivno djelovati protiv bolesti paleži cvijeta i rodnih mladica (Monilnia laxa), šupljikavost lista (Stigmina carpophilla), bakterijskoga raka koštičavoga voća (Pseudomonas sp.), kao i protiv bolesti rogača šljive (Taphrina pruni).

Pripravci na osnovi bakra smiju se  koristiti samo do otvaranja pupova, kako ne bi došlo do fitotoksičnosti !

Na voćkama također prezimljuju i štetnici, kao što su štitaste uši, jaja lisnih uši, te jaja crvenoga voćnog pauka (Panonychus ulmi). Ako se zimskim pregledom utvrdi jača populacija nekoga od spomenutih štetnika, tada valja izvršiti zimsku zaštitu s jednim od dozvoljenih mineralnih ulja.

Provedbom zaštitnih mjera nužno se pridržavati uputa proizvođača rabljenoga

02 sredstva za zaštitu bilja!

Upozoravamo na urednu popunu evidencijske liste rabljenih pripravaka, kao i na njihovo prikladno zbrinjavanje nakon uporabe!

 

 

Ivan Šimičević,dipl.ing.agr.       

E – mail: Ivan.Simicevic@mps.hr

Pripremi za ispis