Obavijest poljoprivrednim poljoprivrednicima !

U tijeku jučerašnjeg dana  na području naše županije, u gradu Bjelovaru i okolici zabilježen  je jača tuča. Iza tuče zaštitu na voćkama potrebno je provesti pripravcima na bazi kaptana ovisno o dozvoli i karencama za pojedine voćne vrste: Captan80 WG, Captan WP 50, Merpan 80 WDG, Kastor, Kapetan80 WG, Scab 80 WG, Caption 80 WG.

Ova aktivna tvar poboljšava zacjeljivanje rana.

U vinogradima zaštitu iza tuče potrebno je provesti kombiniranim pripravcima koji sadrže folpet :Forum Star, Galben F*,Pergado F, Folpan Gold idr.

*Krajnji rok za primjenu zaliha 1.8.2021.

U povrću, za dezinfekciju rana, možemo koristiti pripravke na bazi bakra, pod uvjetom da fenofaza to dopušta. Kod krumpira, rajčice i luka upotrijebite Galben C, a kod kupusa Neoram WG.

Uz primjenu sredstva ovih pripravka svakako je potrebno dodati i neki od biostimulatora  (aminokiselinski preparat ): Amino Vital, Bioplex, Amalgerol,Trainer, Fitofert LMW, Drin, Polyamin i dr. koji se obavezno dodaju u slučajevima stresa za biljku (mraz, suša, tuča i sl).

Aminokiselinska gnojiva aktiviraju biokemijske i enzimatske procese u biljci i poboljšavaju rezultate metabolizma i procese fotosinteze. Sadrže visoko koncentrirane L-aminokiseline koje su potrebne za sintezu proteina. Te aminokiseline biljka brzo asimilira. U prirodi se te aminokiseline tvore biokemijskim procesima, te mi ubrzavamo taj proces dodavajući ih izravno na list, te je metabolizam puno brži. Aminokiseline stimuliraju razvoj i metabolizam brojnih organa biljke, poboljšavaju učinak mikroelemenata, pospješuju njihov brzi premještaj po biljci u organe u kojima su potrebni. Pogodna su za upotrebu sve do berbe plodova, jer nemaju karence, pa tako ni rezidua.

U stresnim situacijama, poput tuče aminokiselinska gnojiva primjenjuju se najkasnije u roku od 24-48 h od događaja. Najčešće se tretira 1-2 puta u roku 7 dana kod trajnih nasada, voćnjaka, vinograda i ukrasnog bilja.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i dozvolama prema Fitosanitarnom  informacijskom sustavu. Ambalažu SZB zbrinuti na propisani način te voditi evidencijsku listu o uporabi sredstava za zaštitu bilja i to prema : Pravilniku  o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida-NN 142/12 i Zakonu o održivoj uporabi pesticida-NN 14/14.

                                                                               Jadranka Berić  dipl .ing. zaštite bilja
E-mail: Jadranka.Beric@mps.hr

 

 

Pripremi za ispis