Obavijest proizvođačima ozimog luka i češnjaka

 Na pojedinim lokalitetima u usjevima češnjaka opažena je pojava gusjenica lukovog moljca (Acrolepiopsis assectella). Prezimljuje leptir, u proljeće izlazi, pari se, odlaže jaja. Iz jaja izlaze gusjenice koje rade štete hraneći se parenhimom lista. Prelazi u glavicu i izaziva  žučenje i propadanje biljke. Ishrana gusjenica traje 14 dana nakon čega se kukulje. Ima 2 generacije godišnje u kontinentalnoj Hrvatskoj, ali samo prva generacija stvara ozbiljnije štete. Za zaštitu od ovog štetnika registrirani su insekticidi:

LASER (spinosad). Primjenjuje se u luku i češnjaku u količini 20-25 ml na 100 litara vode uz utrošak 600 do 800 litara vode na hektar. Dozvoljena četiri tretiranja u vegetaciji u razmaku od 7 do 15 dana. K- 7 dana.

CYTHRIN MAX (cipermetrin). Primjena u češnjaku.  Primjenjuje se u količini od 100 ml/ha. Dozvoljene su maksimalno 2 primjene u razmaku koji ne smije biti kraći od 10 dana. K- 3 dana.

Štete na luku i češnjaku može pričinjati i lukova zlatica (Lilioceris merdigera). Odrasli oblik je kornjaš sjajno crvene boje. Jaja su ovalna narančaste boje, a ličinke sivkasto žute, uslijed izmeta koji se lijepi na njihovo tijelo tamne. Izgrizaju lisno tkivo.  Za zaštitu se može primijeniti DECIS 2,5 EC (deltametrin). Primjena u  količini 0,3-0,5 l/ha. Može se primijeniti najviše 3 puta u razmacima od 14 dana. K- 7 dana.

Duhanov trips (Thrips tabaci) štetnik kod kojeg štete izazivaju ličinke i odrasli oblici sisanjem sokova pa se na listovima javljaju srebrnaste pjege, listovi žute i suše se. Za zaštitu se mogu koristiti pripravci: DECIS 2,5 EC,  LASER,  DECIS 100 EC, ROTOR SUPER.

Insekticide koristiti prema preporukama proizvođača.

 

dr.sc. Mirna Ceranić

e-mail: Mirna.Ceranic@mps.hr

 

 

 

 

Pripremi za ispis