Obavijest proizvođačima jesenskog luka i češnjaka

Ovisno o vremenu sadnje luka i češnjaka u jesen, oni su u fazi od 2 do 6 razvijenih listova. Nakon prestanka oborina kad bude moguć ulazak na parcele može se provesti zaštita od izniklih korova. Odabrati herbicid ovisno o fenofazi razvoja luka i češnjaka i spektru korova.

FILON 80 EC (prosulfokarb). Primjena u luku za proizvodnju glavica i češnjaku za suzbijanje širokolisnih korova. Primjenjuje se rano poslije nicanja (post-em), kada luk za proizvodnju glavica i češnjak imaju 1-3 u cijelosti razvijena lista (BBCH 11-13) u količini od 3-5 l/ha. Maksimalno jedno tretiranje u sezoni.

LENTAGRAN 45 WP (piridat). Primjena u luku i češnjaku za suzbijanje širokolisnih korova . Primjenjuje se nakon nicanja u najvećoj količini do 2 kg/ha. Preporuka je tretiranje provesti u mlađim razvojnim stadijima korovnih biljaka (između stadija kotiledona i stadija 2 prava lista). Radi postizanja bolje učinkovitosti, može se koristiti i u razdijeljenoj („split aplikaciji“). Povećanjem razvojnih stadija korova povećava se količina sredstva potrebna za suzbijanje pa se u stadijima razvoja korova 3 listova i više primjenjuje jednokratno. Dvokratna primjena: prvi puta kada su korovi u stadiju razvoja 1 – 2 razvijena lista u količini 1 kg/ha te drugi puta u količini 1 kg/ha 10-14 dana kasnije. Trokratna primjena: prvi puta kada su korovi u stadiju kotiledona do razvijenog jednog lista u količini 0,5 kg/ha te još dva puta u količini 0,5 kg/ha u razmaku 7 do 10 dana. Utrošak vode je od 200 do 600 l/ha. Kod primjene u razdijeljenoj (split) primjeni maksimalna količina sredstva ne smije prelaziti 2 kg/ha.

XINCA (bromoksinil). Primjenjuje se za suzbijanje širokolisnih korova u luku u fazi 2 do 4 razvijena lista (BBCH 12-14) u količini 0,5 l/ha.

STARANE 250 (fluroksipir). Primjenjuje se u luku u fazi 2-6 razvijenih listova (BBCH 12-16) za suzbijanje širokolisnih korova u količini 0,5-0,8 l/ha.

LONTREL 300 (klopiralid). Primjena u luku u stadiju razvoja 2 – 4 lista, kada širokolisni korovi imaju 2 – 6 listova ili u stadiju rozete višegodišnjih širokolisnih korova. Primjena u mladom salatnom luku nije dopuštena. Sredstvo se zbog fitotoksičnosti ne smije primijeniti kada je luk pod stresom kao niti kada su temperature više od 20ᵒC.

BUTISAN S (metazaklor). Primjenjuje se za suzbijanje širokolisnih korova u češnjaku u količini 1,5 -2,0 l/ha.

FUSILADE FORTE (fluazifop-p – butil). Primjena u luku. Sredstvo se smije primijeniti samo u luku za proizvodnju glavica. U količini 1,3-1,5 l/ha, za suzbijanje divljeg sirka (Sorghum halepense) u stadiju 15-20 cm visine korova, u količini 1,5-1,6 l/ha za suzbijanje pirike (Agropyron repens) u stadiju 10-20 cm visine korova. Primjenjuje su uz utrošak vode 200-400 l/ha

SELECT SUPER (kletodim). Primjena u luku i češnjaku. Sredstvo se primjenjuje u količini od 0,8 l/ha za suzbijanje jednogodišnjih travnih korova običnog koštana (Echinochola crus galli), muharika (Setaria spp.), svračice (Digitaria sanguinalis), divljeg prosa (Panicum spp.) u stadiju 2 – 4 lista. Za suzbijanje višegodišnjih korova sredstvo se primjenjuje u količini 1,6-2 l/ha u stadiju 10-20 cm visine korova. Najbolji rezultati postižu se primjenom na korove u aktivnom rastu, a djelotvornost sredstva smanjuje se u uvjetima nepovoljnim za njihov rast (suša, niske temperature). Primjena uz utrošak vode od 200-400 litara na hektar.

FOCUS ULTRA (cikloksidim). Primjena u luku i češnjaku. Za suzbijanje jednogodišnjih uskolisnih korova primjenjuje se u količini 1-2 l/ha, a za suzbijanje višegodišnjih uskolisnih korova u količini 4 l/ha Utrošak vode 150-400 l/ha.

AGIL 100 EC (propakizafop) Primjenjuje se u luku, ne u mladom i češnjaku u količini 1 l/ha kada uskolisni korovi razvije tri lista do početka busanja ili za suzbijanje višegodišnjih travnih korova, posebno pirike (Agropyron repens) kada dostigne visinu od 15-25 cm i divljeg sirka (Sorghum halepense) visine 20-30 cm u količini od 1-1,5 l/ha.

Porastom temperature iznad 10 ᵒC očekuje se izlazak odraslih oblika lukove muhe (Delia antiqua), odlaganje jaja na lukovice i štete od ličinki. S obzirom da nema niti jednog registriranog insekticida u RH za suzbijanje muhe, preporuča se mehaničko suzbijanje postavljanjem žute ljepljive ploče, koje će bojom privući odrasle muhe, te će se one nalijepiti na ploče.

Herbicide primijeniti prema preporukama proizvođača.

dr.sc. Mirna Ceranić

e-mail: Mirna.Ceranic@mps.hr

Pripremi za ispis