Obavijest voćarima

Posljednja preporuka za zaštitu jabuka i krušaka od najvažnijih bolesti upućena je prije 7 dana. U tom periodu prevladavalo je hladno vrijeme, s temperaturama ispod nule, pri čemu je osjet hladnoće pojačavao hladan vjetar. Moguće je da je došlo do smrzavanja cvjetnih pupova te stoga upućujemo voćare da pregledaju pupove.

U takvim uvjetima nisu ostvarene infekcije uzročnikom krastavosti jabuke i kruške  (Venturia ispp.). Danas u jutarnjim satima uvjete za laganu infekciju zabilježio je uređaj u Popovcu.

Za početak idućeg tjedna prognostičari ponovno najavljuju oborine. Zbog toga je potrebno prije najavljene kiše provesti zaštitu nasada od infekcije fuzikladijem.

Za zaštitu se može koristiti jedan od navedenih preventivnih pripravaka: Dithane M-45, Mankozeb, Penncozeb 75 DG, Star 80 WP, Manfil 75 WG, Manfil 80 WP, Indofil 80 WP,Chromodin S-65, Syllit 544 SC, Polyram DF, Ziram 76 WG, Delan 700 WDG, Delan Pro.

Za zaštitu od pepelnice jabuke ( Podosphaera leucotricha) može se koristiti jedan od pripravaka na bazi sumpora.

Potrebno je pratiti pojavu lisnih uši  i raznih gusjenica kako bi na vrijeme proveli njihovo suzbijanje. U nasadima kruške pratiti pojavu i početak odlaganja jaja kruškine buhe (Psylla pyri).

Pripravke koristite isključivo prema uputstvima proizvođača i sukladno FIS bazi Ministarstva poljoprivrede( https://fis.mps.hr/trazilicaszb/)

 

Sanja Gregurić, dipl.ing.agr.

E-mail: sanja.greguric@mps.hr

Pripremi za ispis