Obavijest voćarima

Na većini lokaliteta jabuke su u fazi početka cvatnje ili u fenofazi „roza balona“. Tijekom ovog tjedna prevladavale su nepovoljne vremenske prilike, obilježene niskim temperaturama zraka i snijegom, što je moglo nanijeti štete u nasadima jabuka. Prikaz minimalnih temperatura zraka dat je u tablici 1. Negativne temperature zraka u razvojnoj fazi cvatnje u pravilu nanose velike štete. Kritična negativna temperatura zraka za jabuke u početku cvatnje je -2,2°C, dok je u punoj cvatnji kritična temperatura -2°C.

Zbog dugotrajnog zadržavanja vlažnosti lista i pupova, a sa porastom temperature zraka u dopodnevnim satima na dan 27.3. bilježimo laganu zarazu uzročnikom krastavosti jabuka ( Venturia inaequalis).

Od pripravaka predlažemo primjenu fungicida na bazi ditianona (Delan 700 WDG) ili na bazi aktivne tvari pirimetanil  (Pyrus 400 SC, Scala) ili kombinaciju aktivnih tvari pirimetanil + ditianon (Faban). Također je moguća primjena pripravka na osnovi dodina (ChromodinS-65 ili Syllit 544 SC) uz oprez prilikom miješanja sa drugim sredstvima za zaštitu bilja.

Voćare upućujemo na pregled nasada radi utvrđivanja šteta.

Tablica 1. Minimalne temperature zraka zabilježene na mjernim postajama

Datum Katoličko Selišće Ruškovica Popovača Voloder Selište-Kutina Repušnica Glina
Min. temp. zraka (°C) Min. temp. zraka (°C) Min. temp. zraka (°C) Min. temp. zraka (°C) Min. temp. zraka (°C) Mini. temp. zraka (°C) Min. temp. zraka (°C)
25.3. – 1,3 – 1,7 – 1,9 – 1,4 – 1,8 – 1,8 – 1,6
24.3. – 1,4 -1,6 -1,7 – 1,5 – 1,3 – 1,7 -1,6
23.3. – 2,2 – 2,2 – 2,3 – 2,1 – 2,4 – 2,3 – 1,5

 

Pripravke za zaštitu bilja upotrijebiti prema uputi proizvođača, a praznu je ambalažu potrebno zbrinuti na propisani način.

Podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja dostupni su putem internetske tražilice na sljedećoj  adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/

 

Suzana Slovic, dipl.ing.

E-mail: Suzana.Slovic@mps.hr

Pripremi za ispis