Obavijest proizvođačima jabuka i krušaka

Jabuke i kruške na području naše županije nalaze se, ovisno o položaju i sorti, u razvojnom stadiju od otvaranja prvih listova do vidljivih cvjetnih pupova. Prognostičari u narednom periodu najavljuju značajan pad temperature uz kišu. Unatoč  niskoj temperaturi zbog mogućeg dugotrajnog vlaženja lista očekujemo uvjete za primarnu infekciju uzročnikom krastavosti jabuke i kruške (Venturia inaequalis).

Za preventivnu zaštitu u ovoj razvojnoj fazi mogu se koristiti površinski fungicidi na bazi mankozeba (Dithane M-45, Mankozeb, Penncozeb 75 DG, Star 80 WP, Manfil 75 WG, Manfil 80 WP, Indofil 80 WP), dodina (Chromodin S-65, Syllit 544 SC), pirimetanila (Pyrus SC, Scala), metirama (Polyram DF), cirama (Ziram 76 WG), ditianona (Delan 700 WDG, Delan Pro). Moguća je i primjena pripravaka na osnovi bakra, ali dozu treba u skladu s uputom prilagoditi razvojnoj fazi jabuke.

Napomena: pripravci na osnovi bakra i dodina u uvjetima hladnog i vlažnog vremena mogu izazvati fititoksičnost na listovima.

U voćnjacima jabuka gdje je prethodnih godina zabilježen jak napad pepelnice jabuke (Podosphaera leucotricha) vidljivo je otvaranje zaraženih pupova te preporučamo već prije cvatnje početi zaštitu pripravcima na osnovi sumpora.

U voćnjacima je potrebno pratiti pojavu savijača pupova i grbica te prema potrebi izvršiti zaštitu prije početka cvatnje. Također je potrebno pratiti izlazak crvenog voćnog pauka (Panonychus ulmi) i lisnih uši iz zimskih jaja te razvoj jabučne krvave uši (Eriosoma lanigerum). Ukoliko se pregledom voćnjaka utvrdi pojava lisnih uši moguće je prije cvatnje obaviti zaštitu pripravcima kao što su Mospilan 20 SG i Teppeki 500 WG, a pripravke Closer ili Pirimor 50 WG preporučamo u voćnjacima s visokom populacijom jabučne krvave uši .

Nasade jabuka u kojima su zabilježene štete od kalifornijske štitaste uši (Quadraspidiotus perniciosus) moguće je prije početka cvatnje tretirati insekticidima na bazi piriproksifena (Pyxal, Brai, Proximo).

U nasadima kruške potrebno je pratiti pojavu obične kruškine buhe (Cacopsylla pyri) i početak odlaganja jaja.

Prilikom primjene odabranih sredstava potrebno je voditi računa o mogućnostima miješanja – provjeriti u uputama ili kod proizvođača pripravka!

U voćnjacima gdje su ranijih sezona zabilježene štete od potkornjaka (Scolytidae) preporučamo postavljanje lovki koje se sastoje od alkoholnih mamaca i crvenih ljepljivih ploča. Alkoholni mamac čini plastična boca u kojoj se nalazi 50% -tni etilni alkohol. Plastična boca pri vrhu treba imati izbušene rupice. Bocu je potrebno pričvrstiti blizu debla u visini očiju, a iznad boce se postavlja crvena ljepljiva ploča. Za kontrolu leta potkornjaka potrebna je 1 lovka na 1 ha, a ako lovke koristimo za suzbijanje potrebno je 8-10 lovki na 1 hektar voćnjaka.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom. Primjenu sredstava za zaštitu bilja mogu obavljati samo osobe s položenim ispitom o sigurnom rukovanju i pravilnoj primjeni pesticida, za aplikaciju se smiju koristiti samo pregledani uređaji za primjenu pesticida.  Ambalažu sredstava za zaštitu bilja potrebno je zbrinuti na propisani način te voditi evidencijsku listu o uporabi sredstava za zaštitu bilja. 

 mr. sc. Željkica Oštrkapa-Međurečan

E-mail: zeljkica.medurecan@mps.hr

Pripremi za ispis