Obavijest proizvođačima jabuke i kruške!

Jabuke i kruške na području Koprivničko-križevačke županije nalaze se u fazi nabubrenih pupova i otvaranja vršnih pupova.

Nakon provedene rezidbe, voćarima preporučamo da obave zaštitu nasada jabuka i krušaka nekim od pripravaka na osnovi bakra (Nordox 75 WG, Kupropin, Cuprocaffaro 50 WP, Champion WG 50, Champion Flow SC, Cuprablau Z, Cuprablau Z 35 WG, Bordoška juha Caffaro 20 WP, Bordoška juha 20 WP-Manica, Rame Caffaro 32 WP, Neoram WG, Cupra, Codimur SC, Copper key flow).

Koncentraciju pripravka prilagodite fenofazi jabuke i kruške u trenutku primjene. Primjenom navedenih pripravaka saniraju se rane od rezidbe te preventivno štiti od ranih infekcija uzročnikom krastavosti jabuka (Venturia inaequalis). Zaštita bakrenim pripravcima obavezna je mjera u nasadima jezgričavog voća u kojima je proteklih sezona evidentirana bakterijska palež (Erwinia amylovora).

Radi suzbijanja prezimljujućih stadija štitastih uši (npr. kalifornijske štitaste uši (Quadraspidiotus perniciosus ), jaja lisnih uši i crvenog voćnog pauka (Panonichus ulmi) bakrenom pripravku možete dodati parafinsko ulje (Bijelo ulje, Mineralno svijetlo ulje, Ovipron Top, Ovitex) ili koristiti gotovu tvorničku kombinaciju bakra i ulja (Crveno ulje, Modro ulje, Red Fox).

Za toplih dana s temperaturom iznad 15°C moguća je masovnija pojava jabučnog cvjetara (Anthonomus pomorum). Kemijske mjere zaštite od jabučnog cvjetara potrebne su samo ako je štetnik prisutan u voćnjaku i to u kritičnom broju (npr. ako se otresanjem na 100 izboja  pronađe više od 20-30 cvjetara). Najugroženiji su manji voćnjaci uz šume te njih kao i voćnjake u kojima su proteklih godina zabilježene štete treba redovito pregledavati! Posljednjih nekoliko sezona najviše šteta od jabučnog cvjetara bilježimo u voćnjacima na kalničkom području. Za suzbijanje jabučnog cvjetara dopuštenje imaju pripravci Decis 2,5 EC i Poleci plus. Navedeni pripravci nisu dopušteni u integriranoj proizvodnji jezgričavog voća.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom. Primjenu sredstava za zaštitu bilja mogu obavljati samo osobe s položenim ispitom o sigurnom rukovanju i pravilnoj primjeni pesticida, za aplikaciju se smiju koristiti samo pregledani uređaji za primjenu pesticida.  Ambalažu sredstava za zaštitu bilja potrebno je zbrinuti na propisani način te voditi evidencijsku listu o uporabi sredstava za zaštitu bilja.

mr. sc. Željkica Oštrkapa-Međurečan

E-mail: zeljkica.medurecan@mps.hr

 

 

Pripremi za ispis