Obavijest proizvođačima koštičavog voća!

Breskve i nektarine nalaze se u fazi nabubrenih pupova, dok se ranije sorte ovisno o lokalitetu nalaze u fazi otvaranja pupova, upravo u tim fazama postoji mogućnost da se tijekom vlažnog i kišovitog perioda na voćkama razvije infekcija uzročnika kovrčavosti lista (Taphrina deformans).

Preventivna zaštita breskve i nektarine može se obaviti primjenom jednog od fungicida: Scab 480 SC,  Syllit 544 SC, Nativo75 WG i dr.

Osim gore navedenih dozvolu za korištenje na breskvi imaju i sljedeći fungicidi: Chromodin S-65,  Ziram 76 WG,  Difcor,  Argo i dr.

Ranije sorte marelica nalaze se na početku cvatnje, vremenski uvijete koji prevladavaju ovih dana pogoduju razvoju  paleži cvijeta i truleži ploda (Monilinia spp.), te s toga preporučujemo da prije kiše obavite preventivnu zaštitu nasada s preparatima: Difcor, Chorus 50 WG,  Signum,  Switch 62,5 WG,  Teldor SC 500,  Systhane 12 E, Nativo75 WG,  Indar 5 EW.

Zaštitu treba provesti za mirnog i toplog vremena. Pripravke koristite prema uputama proizvođača i prema Fitosanitarnom sustavu http://fis.mps.hr/trazilicaszb/. Ambalažu  je potrebno propisno zbrinuti uz obavezno vođene evidencije o provedenoj zaštiti.

Andreja Vukalović-Pofuk dipl.inž.polj.

Andreja.Vukalovic.Pofuk@savjetodavna.hr

Pripremi za ispis