Obavijest proizvođačima jezgričavog voća!

Nasadi jezgričavog voća (jabuka i kruška)  nalaze se u fazi nabubrenih pupova te otvaranja vršnih pupova. Kako su u narednom periodu najavljene oborine  preporučamo da prije oborina obavezno napravite preventivnu zaštitu nasada jednim od pripravaka na bazi bakra (Nordox 75 WG, Champion WG 50, Champion Flow SC, Cuprablau Z 35, Bordoška juha 20 WP-Manica, Neoram WG) i dr. Navedeni pripravci štite od rane infekcije čađave krastavosti (Venturia inaequalis).

Za preventivnu zaštitu od prezimljujućih oblika štetnika npr. kalifornijske štitaste uši (Quadraspidiotus perniciosus ), jaja lisnih uši i crvenog voćnog pauka (Panonichus ulmi) navedenim sredstvima može se dodati  Bijelo ulje, Mineralno svijetlo ulje, Ovipron top, Ovitex  ili koristite već gotove  kombinacije bakrenih i mineralnih ulja (Modro ulje).

U nasadima koji se nalaze u blizini šume potrebno je vršiti pregled pupova kako bi se na vrijeme ustanovila prisutnost jabučnog cvjetojeda (Anthomonus pomorum). Pregled i suzbijanje potrebno je obaviti kada dnevne temperature budu oko 12°C jer je tada štetnik najaktivniji.  Suzbijanje je potrebno provesti ako se na 100 izbojaka pronađe više od 20-30 cvjetara. Za suzbijanje mogu se koristiti  Decis 2,5 EC i Poleci plus.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja koristite  prema uputama proizvođača i prema Fitosanitarnom sustavu http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.  Ambalažu je potrebno propisno zbrinuti uz obavezno vođene evidencije o provedenoj zaštiti.

 

Andreja Vukalović-Pofuk dipl.inž.polj.

andreja.v-pofuk@mps.hr

Pripremi za ispis