Održan 5. festival maslina u Zagrebu

22. i 23. veljače u Kristalnoj dvorani hotela Westin u Zagrebu u organizaciji Zagrebačkog maslinarskog instituta te Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva Ministarstva poljoprivrede kao suorganizatora, održan je 5. festival maslina “Maslina u srcu Zagreba”. Manifestacija je počela 22. veljače u 10.00 sati kada je Kristalna dvorana hotela Westin, u kojoj su postavljeni izložbeni stolovi (štandovi), otvorena za posjetitelje. Bilo je 36 izlagača, uključujući organizatora i suorganizatora, od kojih je bilo 20 OPG-a, 2 obrta te ostalo tvrtke, časopisi i dr. U takmičarskom dijelu manifestacije analizirano je  i ocijenjeno 182 maslinova ulja.

Istovremeno kad je festival otvoren za široku javnost, počeo je i Okrugli stol o nacionalnoj strategiji maslinarstva RH. Uvodničari – predstavnici različitih institucija (Ministarstva poljoprivrede, ZMI, HKG Zagreb, privatni konzultanti, PZ maslina i vino, Sveučilište u Dubrovniku i Splitu, gradonačelnik Vodnjana i dr.) uvodno su održali 15 izlaganja o sljedećim temama: Hrvatsko maslinarstvo u brojkama i polemika oko broja stabala maslina u Hrvatskoj,  uvoz/izvoz maslinova ulja, potpore za razvoj hrvatskog maslinarstva, predstavljena je ekološka PZ Maslina i vino iz Polače, bilo je riječi o tome kako osigurati kvalitetan sadni materijal, o značenju autohtonog sortimenta u strategiji razvoja maslinarstva RH, kako zbrinuti kominu maslina, o obnova maslina i dr.

U 12.00 sati na pozornici  Kristalne dvorane održano je svečano otvaranje manifestacije, koju je nakon pozdravnog govora, otvorila ministrica poljoprivrede gđa. Marija Vučković.

U stručnom dijelu prvog dana popodne održan je prvi Stručni skup, na kojem su prezentirane 4 stručne teme, od kojih su dvije teme prezentirali službenici Ministarstva poljoprivrede, Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede (dalje: Uprava za stručnu podršku). Drugi Stručni skup održan je u nedjelju 23. veljače 2020., na kojem je prezentirano 5 stručnih tema, od kojih su također dvije teme prezentirali službenici Uprave za stručnu podršku. Od popratnih sadržaja treba istaknuti dvije radionice Sljubljivanja sira i vina, jedna je održana prvog dana, a druga drugog dana festivala, koje su bile vrlo dobro posjećene i vrlo visoko pozicionirane od sudionika istih. Radionice su održane u sporednoj dvorani Jelenovac, istovremeno kad su se održavali i stručni skupovi.

Ministarstvo poljoprivrede predstavilo se vrlo kvalitetno na izložbenom prostoru sa značajnom količinom propagandnog (reklamni samostojeći posteri) i edukativnog materijala, prije svega vezanog uz određene mjere Programa ruralnog razvoja, kao i sa stručnim brošurama. Oba dana manifestacije na izložbenom prostoru su bile dežurne stručne osobe – službenici Uprave za stručnu podršku, koji su mogli dati odgovore i prave informacije zainteresiranim posjetiteljima.

Prema obavljenom intervjuu sa svim izlagačima, manifestacija je bila vrlo uspješna bez obzira što je prvi puta održana u prostoru hotela Westin. Naime, svi su se jednoglasno složili da njihova visokokvalitetna maslinova ulja upravo zaslužuju da budu prezentirana gradu Zagrebu i njegovim stanovnicima u tom vrlo lijepom prostoru.

mr. sc. Višnja Šimunović

Pripremi za ispis