Obavijest proizvođačima žitarica – tretiranje praznih skladišnih prostora i/ili žitarica prije skladištenja

Započela je žetva žitarica. Prije skladištenja žitarica u skladišta može se provesti vlažna dezinsekcija praznih skladišnih prostora ili se mogu izravno tretirati zrna žitarica prije skladištenja u cilju zaštite od štetnika (kornjaši i moljci) za vrijeme njihovog skladištenja. Primjena na zrno dozvoljena je samo posebnim uređajima za tretiranje žita na pokretnoj traci.

ACTELLIC 50 EC (pirimifos-metil)

Za preventivno i kurativno suzbijanje skladišnih štetnika, prije skladištenja pšenice  u količini od 8 ml sredstva na jednu tonu pšenice, uz dodatak 0,5-1 l vode na tonu i to isključivo pomoću uređaja za ravnomjerno tretiranje pšenice na transportnoj traci.

ACTELLIC DIMNI GENERATOR (pirimifos-metil)

Za primjenu u praznim skladištima poljoprivrednih proizvoda, za suzbijanje štetnika uskladištenih žitarica (pšenice, ječma, zobi, pšenoraži, prosa, sirka, heljde, raži, kukuruza, riže).

Količina sredstva: jedan dimni generator na 570 m3.  Broj primjena: 2 puta u istom praznom skladištu za uskladištenje žitarica

K- OBIOL EC 25 (deltametrin)

Insekticid za suzbijanje skladišnih štetnika na uskladištenim žitaricama i u praznim skladištima poljoprivrednih proizvoda.

IZRAVNA PRIMJENA NA ŽITARICE:

–  2 l sredstva u 33 l vode/100 tona (20 ml sredstva u 330 ml vode/t) pri čemu zaštita uskladištenih žitarica traje 12 mjeseci.

– 1 l sredstva u 16,5 l vode/100 tona (10 ml sredstva u 165 ml vode/t) pri čemu zaštita uskladištenih žitarica traje 6 mjeseci.

Vrijeme primjene: nakon žetve, a pri unošenju žitarica u skladište

Radna zabrana: 24 sata. 48 sati nakon primjene sredstva K-OBIOL EC 25 tretirane žitarice ne smiju se koristiti kao hrana za životinje.

–  za porozne površine (beton): 40-60 ml sredstva u 10 L vode/100 m2TRETIRANJE POVRŠINA U SKLADIŠTIMA POLJOPRIVREDNIH PROIZVODA koristi se:

–  za neporozne površine (metal, keramičke pločice): 40-60 ml sredstva u 5 l vode/100 m2. Broj primjena: 1 puta godišnje za tretiranje površina prije unošenja žitarica u skladište uz učinkovitost u trajanju 2 mjeseca.

Radna zabrana: 24 sata. 48 sati nakon primjene sredstva K-OBIOL EC 25 tretirane žitarice ne smiju se koristiti kao hrana za životinje.

KOFUMIN 77UL (cipermetrin) – primjenjuje se pri unošenju žitarica (pšenica, ječam, raž, zob, pšenoraž, pir)  u skladište nerazrijeđeno posebnim strojevima za tretiranje (tip vobamatik i sl.) metodom izravnog tretiranja zrna posebnim strojevima za tretiranje na elevatoru ili na transportnoj traci.

Primjenjuje se u količini 42–84 ml sredstva/tonu žitarice. Viša količina sredstva primjena osigurava zaštitu dulje od 1 godine, dok niža količina sredstva osigurava zaštitu do 6 mjeseci. Ne preporučuje se tretiranje žitarica na kojima je odobrena primjena kada su štetnici već nazočni u zrnu.

KOFUMIN 308 EC insekticid za suzbijanje skladišnih štetnika prilikom unošenja žitarica (pšenica, ječam, raž, zob, pšenoraž, pir) u skladište ili u praznim skladištima.

Prije uskladištenja u količini 10–20 ml sredstva u 480 ml vode/tonu žita.

Sredstvo se primjenjuje metodom izravnog tretiranja zrna posebnim strojem za tretiranje na elevatoru ili na transportnoj traci.

U praznim skladištima žitarica (pšenica, ječam, raž, zob, pšenoraž, pir) u količini 60 ml sredstva u 5 l vode/100 m2.

Primjena sredstva provodi se raspršivanjem/prskanjem ravnomjerno po cijeloj površini (zidovi, podovi, stropovi, vrata, grede). Radna zabrana 48 sati.

SILICO SEC (dijatomejska zemlja)

Ubraja se u fizikalne insekticide. Koristi se za suzbijanje skladišnih štetnika i grinja. Oštećuje kutikulu uslijed čega dolazi do gubitka vode iz tijela, te ugibanja od dehidracije. Sastoji se iz 90% nepirogene dijatomejske zemlje  i 10 % silicijeve kiseline. Tretirati treba samo zrnje s manje od 14,5% vlage jer se na vlažnijem zrnu učinak smanjuje.

Koristi se na uskladištenim žitaricama preventivno (prije pojave štetnika) u količini 1kg/t ili kurativno (nakon pojave štetnika) u količini 2 kg/t.

U praznim skladištima, mlinovima, silosima i podnim skladištima koristi se u količini 1 kg/100m² površine.

Dozvoljeno je jedno tretiranje žitarica, 10 tretiranja praznog skladišta i 12 tretiranja mlinova, silosa i podnih skladišta.

Prilikom primjene navedenih insekticida strogo se pridržavati uputa o upotrebi i načinu primjene.

dr. sc. Mirna Ceranić

e-mail: Mirna.Ceranic@mps.hr

Pripremi za ispis