Obavijest vinogradarima

Poštovani vinogradari, negativni trend širenja zlatne žutice vinove loze ( Flavescence doree) u Krapinsko-zagorskoj županiji se, nažalost, nastavlja. Tijekom 2018. g. proglašena su još 2 nova žarišta- Bedekovčina i Gornja Stubica, a osim toga, u suradnji sa Hrvatskim centrom za poljoprivredu, hranu i selo- Zavodom za zaštitu bilja laboratorijskom analizom potvrđena je prisutnost ovog štetnog organizma na području još 18  katastarskih općina ( Pesek, Purga, Goljak, Mirkovec, Peršaves, Delkovec, Zlatar, Mače, Krapina, Zabok, Lužani Zagorski, Lobor, Radoboj, Dobri Zdenci, Veliko Trgovišće, Klanjec, Sveti Križ kod Tuhlja. Time se ova opaka bolest proširila na 2/3 naše županije.

Morate biti svjesni da svi zajedno moramo poduzeti sve kako bi se taj trend širenja zaustavio ili barem znatno usporio.

U prvom redu, bolest se ne može širiti ukoliko svi posjednici vinove loze provode suzbijanje prenosioca- američkog cvrčka, u propisanim rokovima. Prvi termin za njegovo suzbijanje se bliži i o tome ćete na vrijem biti informirani. Potaknite i svoje susjede koji ne primaju preporuke za zaštitu bilja da i oni provedu suzbijanje. Postavljajte žute ploče u svoje vinograde kako bi pratili pojavu i brojnost ovog štetnika, ali ujedno ga na taj način i suzbijali.

Nadalje,  primijetite li sumnjive simptome na čokotima za koje mislite da bi mogli upućivati na zlatnu žuticu, obratite se djelatnicima Ministarstva poljoprivrede- uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva ( bivša Savjetodavna služba) koji će rado izići na teren i pomoći vam u determinaciji simptoma bolesti, ali i jedinki američkog cvrčka.

Apeliram i na jedinice lokalne samouprave da vrše pritisak na vlasnike zapuštenih vinograda da privedu vinograde kulturi ili ih iskrče jer oni predstavljaju važan izvor zaraze zlatnom žuticom.

U velikom broju evropskih zemalja zlatna žutica vinove loze pojavila se već prije više desetaka godina, ali su vinogradari naučili poduzimati sve da se uspori njeno širenje, naučili su živjeti s njom. Tako moramo i mi, želimo li da naše lijepe brege i dalje krase naša lijepa trsja.

                                                                                                        Sanja Gregurić, dipl.ing.agr.
viši stručni savjetnik za zaštitu bilja

Pripremi za ispis