Obavijest ratari – suzbijanje korova u soji

Zbog vremenskih uvjeta –velike količine oborina koje su pale u proteklom periodu i toplom tlu velik je ponik korova u svim ratarskim usjevima.

U usjevima soje koje u u različitim fazama obzirom na različito vrijeme sjetve mogu se primijeniti slijedeći herbicidi

Pulsar 40 – doza 1,0-1,25l/ha u fazi 2-4 prava lista usjeva, suzbija jednogodišnje (faza 2-4prava lista) i višegodišnje (2-4 prava lista ) širokolisne korove i neke travne (1-3 lista).

Corum -1,9l/ha nakon nicanja i razvoja 1. troliske. Moguće primjena u split aplikaciji (2×0,95l/ha), primjenjuje se protiv jednogodišnji širokolisni i travni korova.

Dodati okvašivač

Basagran 480- 1,5-2 l/ha,jednogodišnji širokolisni korovi, fenofaza soje izmjeđu 1. i 3. troliske

Benta 480- 2,0 l/ha, fenofaza BBCH 11-13

Harmony SX- širokolisni korovi u soji u fazi 2-4 lista korova, a soje 1. u BBCH 12, a druga u BBCH 14 fazi u dozi 2×7,5g/ha

Laguna 75 WG- (rok za primjenu 8.11.2019- istekla dozvola, prodaja zaliha)-

Jednogodišnji širokolisni korovi i jednogodišnji uskolisni korovi– nakon nicanja soje do razvijene 4.troliske (moguća jednokratna primjena (100g/ha ili split aplikacija (2x50g/ha) u razmaku 7-10 dana). Širokolisni korovi do 4 prava lista a uskolisni u aktivnom porastu.

Uskolisne korove možemo odvojeno suzbijati graminicidima koje ćemo dati u slijedećoj obavijesti.

Prije upotrebe bilo kojeg pripravka detaljno pročitati pisanu uputu proizvođača i postupiti u skladu s njom. Obratiti pozornost na djelotvornost herbicida, propisanu dozu i vrijeme primjene (vjetar!).

Primijenjena sredstva upisati  u evidenciju, a ambalažu propisno zbrinuti.

Podsjećamo na obavezu testiranja uređaja za primjenu pesticida.

Mira Živković, dipl.inž.

Mira.Zivkovic@mps.hr

Pripremi za ispis