Obavijest proizvođačima lijeske

Obilaskom terena uočena je pojava lisnih uši te ljeskotoča (Curculio nucum)  uzročnika “crvljivost” i otpadanje plodova lijeske

Protiv lisnih uši od sredstva dozvolu imaju Decis 100, Scatto, Rotor super te Asset koji se može koristiti u ekološkoj proizvodnji.

Potreba za kemijskim suzbijanjem ljeskotoča određuje se metodom otresanja. Ako metodom otresanja ispod rodnog grma ili stabla sakupimo 3-4 odrasla ljeskotoča potrebno je obaviti kemijsko suzbijanje.

Protiv ljeskotoča registriran je insekticid CALYPSO 480 SC koji se smije primijeniti najviše 2 puta tijekom sezone sa razmakom od 10-14 dana.

Ubodna mjesta na plodovima lijeske ulazno su mjesto za infekcije različitim gljivičnim bolestima, npr. trulež ploda (Monilia spp), budući da u protekla dva tjedna bilježimo promjenjivo i kišno vrijeme pogodno za razvoj bolesti preporučljivo je i izvršiti zaštitu od bolesti jednim od fungicida: Champion WG 50, Bordoška juha caffaro 20 WP i dr.

Pripravke koristite isključivo prema uputama dobivenim uz sredstvo i prema Fitosanitarnom informacijskom sustavu http://fis.mps.hr/trazilicaszb/. Ambalažu od sredstva za zaštitu bilja zbrinuti prema zakonskim odredbama te voditi evidencijsku listu o uporabi sredstava za zaštitu bilja.

Dunja Prvčić, mag.ing.fitomedicine
dunja.prvcic@mps.hr

Pripremi za ispis