Obavijest vinogradarima!

Od zadnje preporuke prošlo je dva tjedna te preporučamo i dalje provoditi redovitu preventivnu zaštitu protiv plamenjače (Plasmopora viticola), pepelnice (Erysiphe necatori crne pjegavosti (Phomopsis viticola), budući da se najavljuje kišni period.

Za suzbijanje plamenjače (Plasmopora viticola) preporučaju se neki od ovih preparata: Electis WG, Polyram DF, Antracol WP 70, Delan 700 WDG, Dithane M-45, Star 80 WP, Mankozeb, Folpan 80 WDG, Futura 50 WP.

Osim plamenjače potrebno je i pravovremeno zaštiti vinograd od pepelnice (Erysiphe necator) i to nekim od preparata: Postalon 90 SC, Karathane Gold 350 EC, Nativo WG, Stroby WG, Folicur EW 250, Indar 5 EW. 

Cabrio Top je kombinirani pripravak koji se koristi za preventivnu zaštitu od plamenjače i pepelnice. Universalis je kombinirani pripravak koji se koristi za preventivnu zaštitu od plamenjače, pepelnice i crne pjegavosti.

Važno je i provoditi preventivnu zaštitu protiv lozinih grinja (erinoza i akarinoza) posebice kod mladih nasada kod kojih je uočena pojava listića, nekim akaricidima koji imaju dozvolu na vinovoj lozi a to su Zoom 11 SC, Kraft 18 EC ili Vertimec 018 EC.

Pripravke koristite prema uputama proizvođača ili prema Fitosanitarnom informacijskom sustavu http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.  Ambalažu  je potrebno propisno zbrinuti uz obavezno vođene evidencije o provedenoj zaštiti.

Zrinka Večerić, mag.ing.fitomedicine
zrinka.veceric@mps.hr

Pripremi za ispis