Obavijest proizvođačima koštičavog voća!

Meteorolozi najavljuju početkom idućeg tjedna nestabilno vrijeme sa kišom što će pogodovat razvoju i infekcijama paleži cvijeta i sušenju rodnih izboja( Monilinia laxa),šupljikavosti lista ( Stigmina carpophila) i kozičavosti listaBlumeriella jaapii).

Koštićave vrste voćaka koje se nalaze u fenofazi otpadanja latica, potrebno je provesti zaštitu protiv uzročnika paleži cvijeta i sušenje rodnih izboja ( Monilinia laxa), primjenom  jednog od pripravaka: Indar 5 EW, Chorus 50 WG, Switch 62,5 WG, Nativo 75 WG i dr.

Završetkom cvatnje, u razvojnom stadiju rasta i razvoja plodova, potrebno je provesti zaštitu protiv uzročnika šupljikavosti i kozičavosti lista.

Zaštita od  šupljikavosti lista primjenom  jednog od pripravka:

Captan WP 50 ( koštićavo voće, osim višnje)

Delan 700 WDG ( breskva, marelica, nektarina, trešnja)

Merpan 80 WDG ( marelica, višnja)

Kastor ( koštićavo voće, osim višnje)

Zaštita od  kozičavosti lista primjenom jednog od pripravka:

Chromodin C-65 ( trešnja, višnja)

Delan 700 WDG ( trešnja)

Luna experience ( višnja, trešnja)

Topsin M 500 SC ( višnja)

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom http://fis.mps.hr./trazilicaszb/. Primjenu sredstava za zaštitu bilja mogu obavljati samo osobe s položenim ispitom o sigurnom rukovanju i pravilnoj primjeni pesticida!

Nakon svake primjene sredstva za zaštitu bilja nužno je da se popuni evidencija o uporabi sredstava za zaštitu bilja, a koju možete dobiti u najbližoj ispostavi Ministarstva poljoprivrede (bivša Hrvatska poljoprivredno-šumarska savjetodavna služba) i da se prazna ambalaža zbrine na propisan način do organiziranog odvoza putem akcije ”Prateći list”.

Akcija prateći list (odvoz prazne ambalaže od sredstava za zaštitu bilja za područje Primorsko – goranske županije će se održati 23.04.2019. kod poljoapoteke Cortina, Novo naselje, Mavrinci bb, Čavle od 9.00-11.00 sati.

Korisnicima je osiguran besplatni povrat prazne ambalaže isključivo ovih tvrtki:

Agroavant, AgroChem-Maks, Agroteks, BASF, Bayer CropScience, Chromos Agro, Danon, Dow AgroSciences, Euroazijski pesticidi, Florel, Genera, Iskra Zelina Kemijska Industrija, Nufarm, Monsanto, Orchem, Pinus Agro, Stockton, Syngenta Agro.

U sklopu projekta se sakuplja samo prazna primarna/opasna ambalaža navedenih proizvođača koji financiraju projekt. Transportna ambalaža kao niti ambalaža bilo kojih drugih proizvoda koji nisu sredstva za zaštitu bilja (npr mineralna gnojiva) se ne prihvaća.

Marijana Lemić, mag. ing. fitomedicine
e-mail: Marijana.Lemic@mps.hr

Pripremi za ispis