Obavijest maslinarima!

Maslinare upućujemo na pregled nasada. Obratiti pozornost na prisutnost potkornjaka. Oslabljena stabla i stabla u maslinicima sa zaostalim višegodišnjim ostacima od rezidbe mogu jače biti napadnuta potkornjacima. Za smanjenje brojnosti potkornjaka važne su redovne higijenske mjere iznošenja i/ili usitnjavanje grana, granja, grančica nakon obavljene rezidbe. Tijekom travnja i svibnja traje intenzivnije ubušivanje smeđeg maslininog potkornjaka (Phloeotribus scarabeoides). Razdoblje ubušivanja crnog maslininog potkornjaka (Hylesinus oleiperda) intenzivnije je tijekom svibnja i lipnja.

Za smanjenje brojnosti potkornjaka također preporučamo:

  • IZRADU LOVNIH SVEŽNJEVA;
  • POSTAVLJANJE LOVNIH GRANA;
  • POSTAVLJANJE LOVNIH POSUDA;
  • POSTAVLJANJE CRVENIH LJEPLJIVIH PLOČA;
  • POSTAVLJENJE KOMBINACIJE CRVENIH LJEPLJIVIH PLOČA I LOVNIH POSUDA

Lovni svežanj se izrađuje od  desetak svježe odrezanih grančica promjera do 1 cm i dužine do 30 cm. Tako izrađeni lovni svežnjevi  privezuju se u krošnju. Za smanjenje brojnosti potkornjaka moguće je koristiti  lovne posude s etilnim alkoholom same ili u kombinaciji sa  crvenim ljepljivim pločama. Lovne svežnjeve iz krošnje i lovne grane potrebno je nakon ubušivanja potkornjaka iznijeti iz maslinika i uništiti.

 

Za sve dodatne informacije i pojašnjenja molimo obratiti se kroz individualna savjetovanja.

Podatci o registriranim SZB u RH vode se u  Fitosanitarnom  informacijskom  sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

Uvažavanje općih načela integrirane zaštite bilja obveza je za sve poljoprivredne proizvođače od 01.01.2014. Sredstva za zaštitu bilja primijeniti u skladu s rješenjem o registraciji/dozvoli i pisanoj uputi proizvođača. Profesionalni korisnici SZB dužni su voditi i čuvati evidenciju o primjeni SZB najmanje tri godine. Praznu ambalažu SZB, ambalažu s ostacima SZB i ostatke škropiva profesionalni korisnik dužan je odvojeno sakupljati i privremeno skladištiti do predaje ovlaštenoj osobi sukladno posebnom propisu koji uređuje gospodarenje otpadom. Uređaji za primjenu SZB podliježu obveznom redovitom pregledu.

Karmen Karlić, dipl.inž.agr.
e-mail: karmen.karlic@mps.hr

Pripremi za ispis