Obavijest vinogradarima

Od posljednje preporučene zaštite vinove loze proteklo je 13 dana. U tom je razdoblju zabilježena značajna količina oborina.

Tablica 1: Količine oborina zabilježene na mjernim stanicama u razdoblju od 4. do 16. travnja

Lokalitet Količina oborina mm/m2
Voloder 63,1
Ruškovica 57
Katoličko Selišće 50,8
Letovanski Vrh 56,9
Popovača 68,9
Selište-Kutina 54,8

Upozoravamo vinogradare da je u ovoj razvojnoj fazi vinova loza najosjetljivija na zarazu s fomopsisom ili crnom pjegavosti (Phomopsis viticola).

Svaka naredna količina oborina u ovoj razvojnoj fazi pogoduje zarazi izboja. Učinkovita zaštita u ovoj razvojnoj fazi loze provodi se primjenom fungicida kontaktnog mehanizma djelovanja: Dithan M-45, Pinozeb M-45, Penncozeb 75 DG, Delan PRO, Polyram DF, Solofol,  Antracol WG 70 (pripravku Antracol istekla je registracija, a krajnji rok za primjenu zaliha je 22.6.2019.).

Za zaštitu od pepelnice vinove loze (Erysiphe necator), navedenim pripravcima mogu se dodati sumporni fungicidi (Cosavet DF, Chromosul 80, Kalinosul 80 WG, Kumulus DF, Kossan WG, Sulfolac 80 WG, Thiovit jet, Sumpor SC 80).

Pripravci na bazi sumpora imaju djelovanje na lozine grinje te umanjuju klijavost piknospora fomopsisa.

U vrijeme kretanja vegetacije grinje počinju izlaziti iz pupova i prelazite na izboje, gdje oštećuju mlade listiće. Štetnost od lozinih grinja najveća je kada je u proljeće usporen porast vinove loze radi prohladnog vremena. Osim pripravaka na bazi sumpora, moguća je i primjena akaricida dozvoljenih  u vinovoj lozi: Vertimec 018 EC, Kraft 18 EC ili Zoom 11 SC. Navedeni akaricidi registrirani su za  suzbijanje grinja iz skupine crvenih pauka (crveni voćni pauk i koprivina grinja).

Pripravke za zaštitu bilja upotrijebiti prema uputi proizvođača, a praznu je ambalažu potrebno zbrinuti na propisani način.

Podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja dostupni su putem web tražilice na sljedećoj  adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/

                                                             Suzana Slovic, dipl.ing.
E-mail:  Suzana.Slovic@mps.hr

Pripremi za ispis