Obavijest proizvođačima ozimog luka i češnjaka

U usjevima ozimog luka i češnjaka potrebno je provesti zaštitu od plamenjače (Peronospora destructor), sive plijesni (Botrytis sp.) i bijele truleži (Sclerotinia sclerotiorum).

U zaštiti od plamenjače može  se koristiti jedan od fungicida:

Naziv preparata Dozvola na  Max.tretiranja u sezoni Doza/koncentracija  
RIDOMIL GOLD MZ PEPITE Luk, češnjak 3 2,5-3,0 kg/ha. Sredstvo se ne smije miješati sa drugim sredstvima za zaštitu bilja.  
RIDOMIL GOLD R Luk na otvorenom 1 u maksimalnoj  količini od 5 kg/ha.  
FOLIO GOLD Luk, češnjak 1 od 2 l/ha, uz utrošak vode 400-500 l/ha preventivno ili po pojavi simptoma        
ACROBAT MZ WG Luk, češnjak 3 količini 2,5 kg/ha uz utrošak 200-500 l vode/ha.        

Zaštitu od sive plijesni (Botrytis sp.) i bijele truleži (Sclerotinia sclerotiorum) moguće je provesti primjenom jednog od pripravaka:

Naziv preparata Dozvola na  Max.tretiranja u sezoni Doza/koncentracija  
SIGNUM (preventivni fungicid) Luk, češnjak 1,5 kg/ha  
SWITCH 62,5 WG luk 2 1,0 kg/ha uz utrošak 800 l vode/ha.  
TELDOR SC 500 Luk 3 sa razmakom 10-12 dana ,0 l/ha uz utrošak vode 400-600 l/ha.        

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom http://fis.mps.hr./trazilicaszb/. Primjenu sredstava za zaštitu bilja mogu obavljati samo osobe s položenim ispitom o sigurnom rukovanju i pravilnoj primjeni pesticida!

Nakon svake primjene sredstva za zaštitu bilja nužno je da se popuni evidencija o uporabi sredstava za zaštitu bilja, a koju možete dobiti u najbližoj ispostavi Ministarstva poljoprivrede (bivša Hrvatska poljoprivredno-šumarska savjetodavna služba) i da se prazna ambalaža zbrine na propisan način do organiziranog odvoza putem akcije ”Prateći list”.

Akcija prateći list (odvoz prazne ambalaže od sredstava za zaštitu bilja za područje Primorsko – goranske županije će se održati 23.04.2019. kod poljoapoteke Cortina, Novo naselje, Mavrinci bb, Čavle od 9.00-11.00 sati.

Korisnicima je osiguran besplatni povrat prazne ambalaže isključivo ovih tvrtki:

Agroavant, AgroChem-Maks, Agroteks, BASF, Bayer CropScience, Chromos Agro, Danon, Dow AgroSciences, Euroazijski pesticidi, Florel, Genera, Iskra Zelina Kemijska Industrija, Nufarm, Monsanto, Orchem, Pinus Agro, Stockton, Syngenta Agro.

U sklopu projekta se sakuplja samo prazna primarna/opasna ambalaža navedenih proizvođača koji financiraju projekt. Transportna ambalaža kao niti ambalaža bilo kojih drugih proizvoda koji nisu sredstva za zaštitu bilja (npr mineralna gnojiva) se ne prihvaća.

Marijana Lemić, mag. ing. fitomedicine
e-mail: Marijana.Lemic@mps.hr

Pripremi za ispis