Obavijest vlasnicima nasada koštičavog voća

Tijekom prošlog tjedna na području naše županije palo je od 55 do 70 litara kiše po četvornom metru. Uz temperature od 15oC i više, koje se prognoziraju idućih dana, opasnost od moguće zaraze gljivicom Monillia laxa je vrlo velika. Ova gljivica uzrokuje sušenje cvjetova, a poslije i grančica koštićavog voća. Stoga savjetujemo ponovljenu fungicidnu zaštitu protiv ove bolesti.

U nasadima višanja možete koristiti: Chorus 75 WG, Topsin M 500 SC, Signum WG ili Luna Experience SC.

U nasadima trešanja možete koristiti: Nativo WG, Chorus 50 WG, Switch 62,5 WG, Luna Experience SC, Signum WG ili Indar 5 WG.

 U nasadima šljiva možete koristiti: Teldor 500 SC, Topsin M 500 SC, Signum WG, Nativo WG ili Indar 5 EW.

U nasadima bresaka možete koristiti: Teldor SC 500, Switch 6,25 WG, Chorus 50, Luna Experience ili Systhane 20 EW.

Na kraju cvatnje potrebno je obaviti insekticidnu zaštitu protiv najopasnijih štetnika šljiva, višanja i trešanja. Ako ste je obavili prije kiše prošli tjedan, a obzirom na veliku količinu oborina koja je pala prošli tjedan savjetujemo da istu ponovite.

U nasadima šljiva zaštitu protiv crne ose šljivarice (Hoplocampa minuta C.) i žute ose šljivarice (Hoplocampa flava L.) obavite pripravkom: Mospilan 20 SG.

U nasadima višanja i trešanja zaštitu protiv trešnjine muhe (Rhagoletis cerasi L.) obavite pripravkom: Mospilan 20 SP ili Imidan 50.

Zaštitu voćnjaka obavljati u večernjim satima i za mirna vremena kako bi se očuvalo što više kukaca oprašivača u nasadu.

Korištena sredstva obavezno koristiti u količinama i na način naveden u uputama o korištenju. Obavezno vodite i evidenciju o prskanju te ekološki zbrinite ambalažu prema zakonskim odredbama. Sve nejasnoće, dodatna objašnjenja i više informacija o pripravcima voćari mogu dobiti i u Fitosanitarnom informacijskom sustavu na web stranici MPŠRR (http://fis.mps.hr/trazilicaszb).

mr.sc. Ivica Lovrinčević, dipl.ing
e-mail: Ivica.Lovrincevic@savjetodavna.hr

Pripremi za ispis