Obavijest maslinarima

Vremenske prilike pogoduju infekcijama uzročnikom paunovog oka ( Spilocaea oleagina) na maslinama. Preporučujemo napraviti zaštitu pripravcima sistemičnog djelovanja: Stroby WG ili Nativo  75 WG osobito u maslinicima gdje postoje vidljivi simptomi zaraze ili se nalaze na nižim položajima i slabo prozračnim terenima.

Za istu namjenu mogu se koristiti pripravci na osnovi bakra ( Cuprablau-Z, Neoram WG, Nordox 75 WG, Red fox, Codimur SC,  Copper key flow, Cupra)  koji će ujedno djelovati i  na uzročnika raka masline (Pseudomonas syringae pv.savstanoi).  Kod primjene bakrenih pripravaka može doći do „bakrenog šoka“ koji se manifestira u opadanju zaraženih listova.

U nasadima u ekološkom sustavu proizvodnje dozvoljena je primjena bakrenih pripravaka.

U pojedinim maslinicima primijećena je pojačana aktivnost potkornjaka osobito na stablima koja su oštećena od lanjskog mraza . U takvim nasadima uputno je postaviti lovne svežnjiće ili grane  na način da se nekoliko  svježih odrezanih grančica maslina promjera od 1 cm i dužine 30 cm  postavi u maslinik . Lovne svežnjiće i lovne grane potrebno je obavezno ukloniti i uništiti nakon ubušivanja potkornjaka ( u prvoj dekadi svibnja).

Za istu namjenu mogu se postaviti  crvene ljepljive ploče u kombinaciji s lovnim posudama koje se pune s 94 % etilnim alkoholom razrijeđenim s vodom u omjeru 1:1.

Podaci o registracijama i dozvolama  sredstva za zaštitu bilja nalaze se u Fitosanitarnom informacijskom  sustavu (FIS baza )  Ministarstva poljoprivrede na web adresi :

https://fis.mps.hr/trazilicaszb/

 

Ivana Tomac Talajić  dipl. ing. agr.
e-mail: Ivana.Tomac.Talajic@mps.hr

Pripremi za ispis