Obavijest proizvođačima jabuka i krušaka! 29.03.2019.

Jabuke na području naše županije nalaze se, ovisno o sorti, u razvojnoj fazi BBCH 55-57 (vidljivi cvjetni pupovi- cvjetovi u stadiju roza balona). Od posljednje preporuke za zaštitu nisu zabilježeni uvjeti za infekciju uzročnikom krastavosti jabuke i kruške (Venturia inaequalis) unatoč kiši koja je padala 26.ožujka. Količina oborine od posljednje preporuke prikazana je u tablici.

Tablica 1. Količina kiše zabilježena 26. ožujka

Lokalitet

Količina kiše/ l/m2

Koprivnica

13,7

Gola

11,6

Novigrad Podravski

12,6

Virje

10,4

Čepelovac

9,2

Kozarevac

8,2

Carevdar

19,3

Križevci

18,4

Kalnik

19,3

Prognostičari za vikend najavljuju porast temperature (max. temperatura 18° C) te će jabuke vrlo brzo ući u fazu cvatnje. S kišom najavljenom za sredinu narednog tjedna očekujemo da će se ostvariti uvjeti za primarne infekcije uzročnikom krastavosti jabuke i kruške (Venturia inaequalis) te je prije toga potrebno obaviti zaštitu.

Za preventivnu zaštitu jabuka i krušaka od krastavosti pred cvatnju, mogu se koristiti površinski fungicidi na bazi ditianona (Delan 700 WDG, Delan Pro, Faban), mankozeba (Dithane M-45, Mankozeb, Penncozeb 75 DG, Star 80, Manfil 75 WG, Manfil 80 WP, Indofil 80 WP), dodina (Chromodin S-65), pirimetanila (Pyrus SC), metirama (Polyram DF), cirama (Ziram 76 WG).

Pripravak Chromodin S-65 treba primijeniti najkasnije do faze ružičastih pupova te voditi računa o ograničenjima prilikom miješanja s drugim sredstvima za zaštitu bilja!

U voćnjacima jabuka gdje je prethodnih godina zabilježen jak napad pepelnice jabuke (Podosphaera leucotricha) i vidljiv je njen razvoj iz zaraženih pupova, prije početka cvatnje mogu se primijeniti pripravci na osnovi sumpora (Chromosul 80, Sulgran, Thiovit Jet, Kumulus DF, Kalinosul 80 WG, Kossan WG, Sulfolac 80 WG, Cosavet DF, Brimflo, Sumpor SC-80, Microthiol Special Disperss) ili Nimrod 25 EC.

Ako je voćnjak u trenutku zaštite u stadiju početka cvatnje preporučamo primjenu fungicida na bazi strobilurina (Stroby WG, Zato 50 WG, Tercel) ili neki od pripravaka kao što su Cyflamid, Sercadis SC, Luna expirience i slični.

Pregledom voćnjaka zabilježena je pojava lisnih uši te je prije početka cvatnje moguća primjena insekticida kao što su Mospilan 20 SG, Teppeki 500 WG ili Pirimor 50 WG (osobito u voćnjacima s visokom populacijom jabučne krvave uši) .

U voćnjacima je potrebno redovito pratiti pojavu gusjenica savijača pupova, izlazak ličinki crvenog voćnog pauka (Panonychus ulmi), lisnih uši te let jabučne osice (Hoplocampa testudinea) i moljca kružnih mina (Leucoptera malifoliella). Podsjećamo voćare da na vrijeme postave bijele ljepljive ploče i feromonske klopke!

U nasadima kruške potrebno je pratiti pojavu obične kruškine buhe (Cacopsylla pyri).

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom. Primjenu sredstava za zaštitu bilja mogu obavljati samo osobe s položenim ispitom o sigurnom rukovanju i pravilnoj primjeni pesticida, za aplikaciju se smiju koristiti samo pregledani uređaji za primjenu pesticida.  Ambalažu sredstava za zaštitu bilja potrebno je zbrinuti na propisani način te voditi evidencijsku listu o uporabi sredstava za zaštitu bilja.

mr. sc. Željkica Oštrkapa-Međurečan
E-mail: zeljkica.medurecan@mps.hr

 

 

 

Pripremi za ispis