Obavijest proizvođačima jabuke i kruške! 25.03.2019.

Kod jabuka i krušaka intenzivni je porasta pa se nasadi ovisno o lokalitetu i sorti većinom nalaze u fazi pojave listića. Kako postoji mogućnost oborina koje će omogućiti infekciju sa fuzikladijem  (Venturia inaequalis)  savjetujemo proizvođačima da prate prognoze te da obave preventivnu zaštitu nasada nekim od pripravaka na bazi: mankozeba (Dithane M-45, Dithane DG Neotec, Mankozeb, Star 80),   dodina (Chromodin S-65),  metirama (Polyram DF),  cirama (Ziram 76 WG),  propineba (Antracol WG 70), ditianon (Delan 700 WDG, Delan Pro)  kako bi spriječili infekciju  fuzikladijem  (Venturia inaequalis).

Za suzbijanje pepelnice (Podosphaera leucotricha) u nasadima jabuke mogu se koristiti  pripravci na bazi sumpora ili pripravk Nimrod 25 EC tamo gdje su prethodnih godina zaraze sa pepelnicom (Podosphaera leucotricha) bile jače prisutne. Primjena pripravka Nimroda 25 EC ne preporuča se tijekom cvatnje.

U nasadima gdje je bilo problema i gdje se ponovna pojavila jabučna krvava (Eriosoma lanigerum) preporučamo da se do početka cvatnje obavi suzbijanje primjenom Pirimor 50 WG. Također nasade u kojima su se javili problemi sa kalifornijskom štitastom uši (Quadraspidiotus perniciosus) može se prije cvatnje obaviti tretiranje sa Pyxal-om EC ili Brai-em.

U nasadima gdje  je bilo problema sa potkornjacima postavite crvene ljepljive ploče ili lovke koje se sastoje od alkoholnih mamaka (plastične boce kojoj su na vrhu izbušene rupice i u njih se stavlja 50%-tni etilni alkohol), lovka se objesi na deblo ili u njegovoj blizini u visini očiju, a iznad nje se stavi crvena ljepljiva ploča. U  slučaju da ih koristite za suzbijanje tada treba postaviti 8-10 lovki na 1 ha. Stabla koja su zaražena s porkornjacima izvadite iz nasada i spalite.

Zaštitu treba provesti za mirnog i toplog vremena prije oborina  jer do  infekcije dolazi u vrijeme oborina,  također zaštitu treba  obavezno obavljati  u kasnim večernjim satima kako bi zaštitili pčele. Pripravke koristite prema uputama proizvođača ili prema Fitosanitarnom sustavu http://fis.mps.hr/trazilicaszb/. Ambalažu  je potrebno propisno zbrinuti uz obavezno vođene evidencije o provedenoj zaštiti.

Andreja Vukalović-Pofuk, dipl.ing.agr
andreja.v-pofuk@mps.hr

Pripremi za ispis