Oblikovanje plasteničke paprike

Proizvođači  sada proizvode sve tipove paprike u zaštićenim prostorima. Time izbjegavaju štete od nepovoljnih i promjenjivih vremenskih uvjeta na otvorenom. Potrošači su se pak polako naučili „da jedra i svijetla i ogromna i ukusna paprika“ iz plastenika ne znači da takva paprika „nije normalna i da je samo za gledati“.

Kvalitetu i ujednačenost plodova paprike osigurava, uz ostale tehnološke mjere, pravilna rezidba stabljike.

U nastavku će biti objašnjen rast paprike i jedan od načina oblikovanja stabljike za bolju proizvodnju.

Rast i oblikovanje plasteničke paprike

Biljka paprike ima  indeterminantnu  stabljiku koja neograničeno raste i  neprestano joj rastu novi listovi. Plastenički kultivari formiraju 2-3 grane na svakom nodiju, a paprike koje su namijenjene proizvodnji na otvorenom polju stvaraju više grana.

Paprika je spororastuća povrćarska kultura – njezini prvi plodovi tehnološki dozrijevaju 4 mjeseca od sjetve. U našem kontinentalnom području berba počinje početkom lipnja i traje  do jesenskih mrazeva. Uz dopunsko grijanje zaštićenog prostora proizvodnja paprike traje do prosinca i tada stabljika dosegne visinu oko 3 m i više (ovisno o dužini internodija pojedinog kultivara).

Sklop plasteničke paprike je 3 biljke/m2. Glavna stabljika (1 biljka) se račva na 2-3 grane tako da imamo gustoću 6 stabljika/m2.

Svaki nodij  poslije 1.račvanja rezultira 1 listom,1 paprikom i 2 grane itd.

Na linku je Shematski je prikazano uklanjanje nepotrebnih dijelova visoke stabljike paprike kod uzgoja na 2 grane.(autor: Sunčica Dombaj)

Na slici 2. Uzgoj paprike čija stabljika se vodi uz vezivo kao oslonac u zaštićenom prostoru.

Sunčica Dombaj,dipl.ing.agr.

Pripremi za ispis