Obavijest maslinarima

Započela je cvatnja maslina na  južnim položajima u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, dok su na sjevernijim i  zaklonjenijim položajima  masline u razvojnom stadiju bubrenja cvjetnih vjenčića te se s porastom temperature očekuje početak cvatnje.

Na opažačkim lokalitetima  za praćenje leta 1. generacije   maslininog moljca (Prays oleae) bilježimo srednji intenzitet ulova. Tretiranje maslinika protiv cvjetne generacije maslininog moljca opravdana je u maslinicima s oskudnom količinom cvjetnih resa. Za tu namjenu mogu se koristiti pripravci na osnovi Bacillus thuringiensis – Belthurel, Biobit WP, Dipel DF.

Maslinarima savjetujemo daljnje praćenje populacije maslininog moljca  feromonskim lovkama i pregled cvjetnih resa.

Nestabilne vremenske prilike  s povremenim oborinama  od početka mjeseca povoljno utječu na razvoj i zarazu s uzročnikom paunova oka masline (Spilocaea oleagina). Ukoliko nisu provedene mjere usmjerene zaštita mladog porasta uputno je napraviti tretiranje. Na južnim položajima uz more gdje je započela cvatnja moguća je zaštita pripravcima: Syllit 544 SC, Serenade Aso (dozvoljen i u ekološkim maslinicima).

Na položajima na kojima još nije započela cvatnja moguća je primjena jednog od pripravka: Stroby WG, Syllit 544 SC, Ortiva top,  Sugoby, Quimera, Fosika, Savial forte, Phyto Sarcan.

Radi mjera dodatne zaštite pčela potrebno je sve kemijske mjere u voćnjaku provoditi u vrijeme kad pčele ne lete (u kasnim večernjim satima), voditi računa da je cvjetni uzrast pokošen te o primjeni insekticida opasnog za pčele obavijestiti najbližu udrugu pčelara!

Podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja dostupni su putem internetske tražilice na sljedećoj  adresi: https://fis.mps.hr/fis/javna-trazilica-szb/

Zakonom o održivoj uporabi pesticida (NN 46/2022) propisano je da su svi profesionalni korisnici sredstava za zaštitu bilja dužni voditi evidenciju o zaštiti bilja i čuvati je 3 godine kao i račune od kupljenih sredstava za zaštitu bilja i propisno zbrinuti ambalažu.

Akcija skupljanja ambalaže od sredstava za zaštitu bilja CROCPA održati će se dana 23.05.2024. (četvrtak) na lokaciji Poljopromet d.o.o., Jasenska bb, Opuzen od  10.00 – 13.00 h.

 

Ivana Tomac Talajić  dipl. ing. agr.

ivana.tomac.talajic@mps.hr  

Pripremi za ispis