Obavijest proizvođačima uljane repice 05.09.2018.

U tijeku je sjetva uljane repice u optimalnim rokovima. S obzirom na nedavne padaline (Tablica 1.) moguće je u zaštiti protiv korova koristiti neki od herbicida. Obavještavaju se proizvođači uljane repice da izvrše zaštitu protiv korova nakon sjetve, a prije nicanja usjeva jednim od dozvoljenih zemljišnih herbicida. U tzv. pre-em roku zemljišni herbicidi djeluju preko tla, a efikasnost im ovisi o kakvoći pripreme tla i količini oborina jer je potrebna kiša da unese herbicide u tlo u zonu klijanja korova.

Tablica 1: Količina oborina zabilježena u razdoblju od 27.08. do 05.09.2018.

Lokacija

Količina oborina mm/m2

IVANIĆ GRAD

29,3

SESVETE

27,3

LAZINA ČIČKA

27,7

PLEŠIVICA

32

SV. IVAN ZELINA

39

VRBOVEC

15,4

VELIKA GORICA

26,4

Za suzbijanje jednogodišnjih travnih i jednogodišnjih širokolisnih korova nakon sjetve, a prije nicanja mogu se upotrijebiti herbicidi: Brasan 540 EC, Butisan S, Sultan 50 SC, Clomate, Clematis, Kalif Mega, Teridox 500 EC (može i nakon nicanja u fazi 2-4 lista uljane repice), Koban 600 (može i nakon nicanja do faze 4 lista uljane repice), Tanaris (može i nakon nicanja do faze 8 listova uljane repice) ili dr.

Za suzbijanje jednogodišnjih širokolisnih korova mogu se upotrijebiti herbicidi: Kalif 480 EC, Reactor 360 SC ili dr.

Za suzbijanje jednogodišnjih travnih korova mogu se upotrijebiti: Dual Gold 960 EC.

Pripravke koristite isključivo prema uputama dobivenim uz sredstvo i prema Fitosanitarnom informacijskom sustavu http://fis.mps.hr/trazilicaszb/ te ambalažu od sredstva za zaštitu bilja zbrinuti prema zakonskim odredbama.

Dunja Prvčić, mag.ing.fitomedicine
dunja.prvcic@savjetodavna.hr

Pripremi za ispis