Obavijest vinogradarima! 20.08.2018.

Posljednjih nekoliko dana (subota, nedjelja) na različitim lokalitetima na podruju Šibensko-kninske župaanije uz kišu je pala i tuča. Vinova loza je u fenofazi intenzivnog nakupljanja šećera, odnosno dozrijevanja, a do očekivane berbe trebalo bi proći još više od mjesec dana.

Prema prognostičkim modelima krajem tjedna se očekuje značajnija promjena vremena sa oborinama i padom temperature.

Navedene vremenske prilike pogoduju razvoju uzročnika sive plijesni (Botrytis cinerea) na grožđu koje je oštećeno od tuče.

Kako bi se spriječilo širenje bolesti i propadanje grozdova preporuča se tijekom ovog tjedna, prije najavljenih oborina u zoni grožđa provesti tretiranje jednim od pripravaka a odbir istih prilagoditi planiranom terminu berbe i karenci:

Pripravci koji na vinskim sortama imaju karencu 21 dan : Switch 62,5 WG, Teldor SC 500, Geoxe, Scala,  karenca 14 dana Luna Privilege, ili pripravci sa karencom od 28 dana : Cantus , Pyrus 400 SC.

Pripravke koristiti prema uputama proizvođača!

NAPOMENA!

Korisnici sredstava za zaštitu bilja nakon tretiranja imaju obvezu ispuniti evidencijsku listu o korištenju sredstava za zaštitu bilja, a praznu ambalažu propisno zbrinuti.

Skupljanje ambalažnog otpada SZB provest će se 19.09.2018. u Primoštenu Burnom, Draga 6, od 10:00 -11:30 i u Drnišu lokalitet Cecela (Dalmacija vino) od 13:00-15:00.

                                                                       Gordana Kožarić-Silov dipl.inž.agr.

                                          

Pripremi za ispis