Obavijest maslinarima 30.07.2018.

Prema prošlotjednim prikupljenim podacima na svim opažačkim punktovima u priobalju i na otocima na kojima se prati let i brojnost maslinine muhe
(Bactrocera oleae) zabilježen je let 2. generacije maslinine muhe srednjeg do  vrlo jakog intenziteta.

Prema meteorološkim podacima u narednom periodu očekuju se temperature u Splitsko-dalmatinskoj županiji u rasponu 30º-35ºC, koje mogu djelomično usporiti razvoja štetnika i to  najviše u maslinicima na sušnijim položajima.

Međutim, ovako visoka populacija maslinine muhe zahtjeva poduzimanje mjera zaštite radi očuvanja plodova jer je već sada vidljiva šteta i otpadanje plodova u pojedinim maslinicima kao posljedica zaraze maslininom muhom 1.generacije i zbog prisustva patule.

Za zaštitu nasada mogu se koristiti  dozvoljeni pripravci na osnovi:

Dimetoata ( trgovački nazivi Calinogor – dozvoljeni 2x u vegetaciji,

                                                   Chromogor –  2 x u vegetaciji

                                                   Perfekthion- dozvoljen  3 x u vegetaciji

                                                   Rogor 40- 3 x u vegetaciji

– Fosmeta (  trgovački naziv Imidan 50 WG),

– Deltametrina ( trgovački naziv Decis 2.5 EC, Decis 100 EC,  Scatto, Rotor Super, Poleci plus).

U maslinicima u kojima nema ostvarene zaraze može se i dalje koristiti  metoda zatrovanih mamaca radi suzbijanja odraslih jedinki maslinine muhe prije odlaganja jaja u plod. Ova metoda daje zadovoljavajuće rezultata ako se primjeni na širem području uz obuhvaćanje minimalno 100 maslina.

Maslinari koji su u sustavu ekološke proizvodnje ili su korisnici plaćanja za IAKS mjere OPERACIJA 10.1.8. Održavanje ekstenzivnih maslinika trebaju nastaviti s primjenom pripravka na osnovi spinosada s atraktantom (trgovačkog naziva SUCCESS BAIT) ili Eco-trapova. Ekološke mjere zaštite daju bolje rezultate ako se primjenjuju  u izoliranim ili poluizoliranim lokalitetima na kojima su maslinici.

Pripravke koristiti prema uputi proizvođača, vodeći računa o broju dosadašnjih tretiranja. Nakon tretiranja popuniti evidencijski list o uporabi sredstava za zaštitu bilja, a potrošenu ambalažu zbrinuti na propisani način.

Silvija Marušić dipl.ing.agr.

 

 

 

 

 

Pripremi za ispis