Obavijest proizvođačima paprike! 09.07.2018.

Uočena je pojava gusjenica kukuruznog moljca (Ostrinia nubilalis) na paprici. Ovaj štetnik je polifag, pa osim na kukuruzu, kukuruzu šećercu velike štete čini na paprici i rajčici koje gube tržnu vrijednost. Kukuruzni moljac (Ostrinia nubilalis), jedan je od najznačajnijih štetnika na paprici. Ovaj štetnik čini velike štete proizvođačima paprike i u zatvorenom i na otvorenom prostoru. Gusjenice se ubušuju u plodove paprike i takav plod podliježe napadu truleži. Insekticidi koji su registrirani u paprici u zaštićenim prostorima: Alverde (K=3 dana) i Match 050 EC (K=7 dana) te pripravak  Decis 2,5 EC (K=3 dana) koji je registriran u zaštićenim prostorima i na otvorenom.

Također su u usjevima  paprike zabilježeni simptomi koncentrične pjegavosti (Alternaria solani). Fungicidi registrirani za suzbijanje navedene bolesti: Ortiva (K=3 dana), Tazer (K=3 dana), Zakeo 250 SC (K=3 dana) i Zaftra AZT 250 SC (K=3 dana). Osim za navedenu bolest ti pripravci također su registrirani i za plamenjaču i pepelnicu u paprici.

Pripravke koristite prema uputama proizvođača ili prema Fitosanitarnom informacijskom sustavu http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.  Ambalažu  je potrebno propisno zbrinuti uz obavezno vođene evidencije o provedenoj zaštiti.

 

Petra Pozder  mag. ing. fitomedicine
Petra.Pozder@savjetodavna.hr

Pripremi za ispis