Obavijest proizvođačima koštićavog voća! 06.07.2018.

Upozoravamo proizvođače, da bi zbog povremenih oborinama, kojih je samo u proteklih 24 sata u našoj županiji palo od 10 do 30 mm ovisno o lokalitetu, praćenih sparinom i  povišenom vlagom zraka, trebali provesti zaštitu nasada koštićavog voća uz poštivanje karence. Takvi uvjeti pogoduju razvoju i infekcijama uzročnikom  pepelnice (Podosphaera pannosa) i truleži ploda (Monilinia sp.).

Stoga preporučamo redovite preglede  nasada voća i pravovremenu zaštitu sa jednim od navedenih registriranih pripravaka sa kraćom karencom:

Trgovački naziv pripravka

Uzročnik bolesti

kultura

Karenca

INDAR 5 EW

Monilijska trulež, pepelnica,

Breskva, marelica, šljiva,

3 dana

TELDOR SC 500

Trulež plodova

Breskva, šljiva, marelica

3 dana

LUNA EXPERIANCE

Trulež plodova, pepelnica, kozičavost

Breskva,

3 dana

(7 dana –višnja)

NATIVO 75 WG

Trulež plodova, pepelnica,   hrđa

Breskva, nektarina, marelica, šljiva,

7 dana

CHORUS 50 WG

Trulež plodova

Breskva, nektarina, marelica, šljiva,

7 dana

SIGNUM DF

Trulež plodova

Koštičavo voće

7 dana

 

Što se tiče štetnika , na  opažačkim mjestima i dalje se bilježi ulov  breskvinog moljca ( Anarsia lineatella) i breskvinog savijača (Cydia molesta)   iznad gospodarskog praga štetnosti te bi bilo preporučljivo provesti zaštitu sa jednim od registriranih pripravaka:  Affirm ( K 7 dana), Runner 240 (K 7dana) SC, Avaunt EC ( K 7 dana).

Nadalje, lisne uši  ukoliko se pregledom  pronađu, preporučamo suzbijati jednim od registriranih selektivnih aficida: Mospilan 20 SP ( K-14 dana), Calypso SC 480 (osim šljive, K-14 dana) . S obzirom na visoke temperature koje će pogodovati i razvoju crvenog  voćnog pauka preporučamo redovito obavljati pregled nasada i po potrebi primijeniti pripravak: Envidor SC 240 ( dozvola na breskvi, nektarini,K 14 dana),Vertimec 018 EC, Vertimec Pro (breskva, nektarina, K 14 dana).

Upozoravamo proizvođače breskve i nektarine da vode računa o  karencama odabranih pripravaka   radi berbe ranijih sorata koja je u tijeku!

Podaci o registriranim SZB u RH vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

Provedbom zaštitnih mjera nužno se pridržavati uputa proizvođača rabljenog sredstava za zaštitu bilja!

Upozoravamo na urednu popunu evidencijske liste rabljenih pripravaka, kao i na njihovo prikladno zbrinjavanje nakon uporabe!

Skupljanje ambalažnoga  otpada SZB provest će se 23.08.2018., u Nadinskom blatu, u vremenu od

08:00 -10:00 sati.

                                                                                                                                Silvija Grbić Atelj ,dipl.ing.agr.
e– mail: SilvijaGrbicAtelj@savjetodavna.hr

 

 

 

 

 

 

 

 

Pripremi za ispis