Obavijest voćarima 29.06.2018.

Od posljednje preporuke za zaštitu jabuka prošlo je 16 dana. U tom periodu pala je veća količina kiše, a i dalje je najava promjenjivog vremena.

Preporuka je provesti preventivnu zaštitu nasada jabuke protiv krastavosti jednim od  kontaktnih pripravaka kako bi se spriječila sekundarno širenje bolesti.

Može se koristiti: Delan 700 WDG, Delan Pro, Dithane M-45, Mankozeb, Penncozeb 75 DG, Star 80, Manfi 75 WG, Merpan 80 WDG, Captan 80 WG, Kastor WP, Captan WP 50, Kapetan 80 WG, Scab 80 WG. Fungicidi koji imaju kurativno djelovanje i mogu se primijeniti su: Pyrus 400 Sc, Scala SC, Indar 5 EW, Score 250 EC, Difcor i dr.

Protiv pepelnice jabuke mogu se koristiti pripravci na osnovi sumpora (ako su temperature niže od 25 °C) ili možemo koristiti pripravke: Luna experience, Domark 40 ME, Nimrod 25 EC (uz pripravak Nimrod 25 EC ne preporuča se miješanje s pripravcima na bazi mankozeba, propineba i metirama).

Izbojke zaražene pepelnicom mehanički odstranjivati!

Pri odabiru pripravaka voditi računa o karenci i o maksimalno dozvoljenom broju tretiranja pojedinim pripravkom u sezoni!

Za idući tjedan najava je zatopljenja što pogoduje pojavi grinje crvenog voćnog pauka te stoga obratite pozornost na njegovu pojavu. U ovoj fazi razvoja kritičnim brojem smatra se 8-10 pauka po listu ili ako je napadnuto 60% listova. Za suzbijanje primijeniti akaricide: Vertimec 018 EC, Kraft 18 EC, Zoom 11 SC, Masai.

U nasadima gdje je prošlo više od 14 dana od zadnjeg tretiranja protiv jabučnog savijača (Cydia pomonella) preporuča se ponoviti zaštita jabuka nekim od pripravaka: Coragen 20 SC, Calypso SC 480, Mospilan 20 SP.

U nasadima šljiva savjetujemo provesti zaštitu protiv narančaste pjegavosti (Polystigma rubrum) Mogu se koristiti pripravci: Kastor, Dithan M-45, Pinozeb M-45, Futura 50 WP.

Pripravke primijeniti prema uputama koja se dobiju prilikom kupnje sredstva za zaštitu bilja, a pri primjeni sredstva koristiti zaštitnu odjeću.

Podaci o registriranim SZB u RH vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

Ne zaboravite na obavezu vođenja evidencijskog lista o uporabi sredstava za zaštitu bilja, te na obavezu pravilnog zbrinjavanja prazne ambalaže od sredstava za zaštitu bilja (propisano Pravilnikom o uspostavi akcijskog plana za postizanje održive uporabe pesticida – NN br. 142/12 i Zakonom o održivoj uporabi pesticida – NN br. 14/14).

Martina Orešković, dipl. inž. agr.
e-mail: Martina.Oreskovic@savjetodavna.hr

Pripremi za ispis