Obavijest vlasnicima plantažnih nasada lijeske! 13.06.2018.

Prije nešto više od mjesec dana (07.5.2018.) vlasnicima plantažnih nasada lijeske upućena je preporuka za mjere usmjerene zaštite u kritičnom razdoblju od sredine svibnja do početka mjeseca lipnja o.g.!

Od početka mjeseca lipnja o.g. bilježimo vrlo sparno i vruće vremensko razdoblje. Prosječna je vlažnost zraka u prvoj dekadi lipnja o.g. veća od 81 % (uz rijeku Dravu 91 %), a najviše su temperature zraka hladovini u većini proteklih dana iznosile od 28° do 30 °C! Oborina je u prvoj dekadi ovog mjeseca bilo gotovo svakog dana, ali u vrlo različitim količinama. Gotovo na svim mjernim lokalitetima u Međimurju u proteklih je 12 lipanjskih dana već zabilježeno 50 % od očekivanih prosječnih oborina! Najviše je kiše palo u središnjem dijelu Međimurja uz rijeku Muru (područje grada Mursko Središće)! Dana 5.6. 2018. u popodnevnim je satima tuča oštetila usjeva i nasade u pojedine dijelovima općine Mala Subotica i grada Preloga. Ujutro su česte rose i magle uz riječne doline! Nove su oborine moguće tijekom današnjeg popodneva!

Svakako je najvažniji tehnološki štetnik protiv kojeg u nasadima lijeske tijekom vegetacije (od kraja svibnja do sredine mjeseca srpnja) poduzimamo više puta mjere usmjerene zaštite ljeskotoč iz skupine štetnih pipa (uzročnik "crvljivosti" plodova) (Cucurlio nucum). Smatra se da su izravni gubici od ishrane ličinki jezgrom lješnjaka manje od posrednih šteta koje nastaju zbog naknadnog razvoja uzročnika truleži plodova. Ubodna mjesta na plodovima lijeske ulazno su mjesto za infekcije različitim gljivičnim bolestima, posebno ako tijekom svibnja i lipnja bilježimo kišno razdoblje (Monilinia, Botrytis, Fusarium, Nematospora)! U takvim je uvjetima zabilježeno propadanje više od 50 % uroda lijeske zbog razvoja truleži plodova. Za suzbijanje ove skupine bolesti preporučujemo barem jednom tijekom svibnja i lipnja koristiti pripravak Signum DF (1,0 kg/ha, najviše 2x u sezoni, K=28 dana) (pored uzročnika pjegavosti (Gnomonia) suzbija trulež plodova i pepelnicu lijeske)! Primjenu jednog od dopuštenih bakarnih fungicida (vidi Tablicu 1.) svakako je moguće obaviti ove sezone u plantažnim nasadima lijeske sredinom mjeseca lipnja o.g. (nakon obilnijih oborina zabilježenih u proteklom razdoblju) (bakarne pripravke ne koristiti kada biljke trpe toplinski šok od visokih temperatura ili nedostatka vlage)!

Istovremeno se moraju poduzeti i mjere suzbijanja ljeskotoča, a dopuštenje za suzbijanje ovog nametnika u lijeskama u našoj zemlji ima tiakloprid (Calypso 480 SC) (0,2 lit./ha, najviše 2 primjene tijekom sezone, K=70), a moguće ga je primijeniti istovremeno s organskim kombiniranim fungicidom (Signum) i/ili bakrom (Bordoška juha WP, Neoram WG). Vrlo je važno ljeskotoč suzbijati preventivno prije zabilježenih šteta.

Također, zadnjih godina u voćarstvu, pa tako i u nasadima lijeske, bilježimo rast populacije nekih fitofagnih vrsta stjenica (npr. Gonocerus, Palomena, Dolycoris). Stjenice sišu biljne sokove, u staničje slinom ispuštaju toksine i onemogućavaju normalan razvoj plodova, a naknadno se na plodovima lijeske oštećenim stjenicama također razvija trulež (npr. Nematospora). Pojavljuju se tijekom svibnja i početkom lipnja, a preporučeni insekticid iz skupine neonikotinoida za suzbijanje ljeskotoča vrlo je djelotvoran i na stjenice. U ekološkoj proizvodnji lijeske dopuštenje za suzbijanje štetnih stjenica ima pripravak na osnovi azadiraktina Neemazal – T/S (u količini 2-3 lit./ha).

Tablica 1. Neka sredstva za zaštitu bilja dopuštena za primjenu u našoj zemlji pri uzgoju lijeske:

Pripravak

Namjena

Primjena

Karenca

Insekticidi

Calypso 480 SC

ljeskotoč

0,2 lit./ha (2x)

70 dana

Kaiso WG

lisne uši, krasnik i hrušt

0,15-0,3 kg/ha (2x)

14 dana

Decis 100 EC

lisne uši, savijači

0,1-0,125 lit./ha (2x)

30 dana

Laser KS

štetni savijači

0,2-0,3 lit./ha (3x)

7 dana

Coragen SC

štetni kornjaši i gusjenice leptira

0,18-0,3 lit./ha (2x)

14 dana

NeemAzal-T/S

fitofagne stjenice, lisne uši, gusjenice

2-3 lit./ha (1-2 x)

3 dana

Asset

lisne uši, stjenice

0,7-1 lit./ha (2x)

2 dana

Fungicidi

Bordoška juha

trulež ploda, bakterijski rak i venuće

0,5 % (2x)

15 dana

Champion WG 50

bakterijske i gljivične bolesti

2-3 kg/ha (3x)

21 dan

Cuprablau-Z

bakterijska pjegavost

2 kg/ha (2x)

OVP*

Neoram WG

rak kore

0,2-0,25 %

20 dana

Cosavet DF

pepelnica

0,2 % (4x)

5 dana

 Signum DF

siva pjegavost lista

1 kg/ha (2x)

28 dana

*u ekološkoj proizvodnji lijeske dopuštena je primjena sumpornih (npr. Cosavet) i bakarnih pripravaka (npr. Bordoška juha WP i Neoram WG), te biljnog insekticida NeemAzal-T/S i Asset! Dobro je koristiti i mikrobiološke pripravke na osnovi Bacillus subtilis (npr. Ekstrasol), te kombinaciju sa Bacillus pumilus i Glomus spp. (npr. Fruttifolia) ili Trichoderma + Glomus + Bacillus amyloliquefaciens (npr. EKOprop 3S) i sl.!

OVP=Cuprablau se primjenjuje nakon zimske rezidbe (prije cvatnje) i te na jesen nakon otpadanja lišća

 

VAŽNO: sve poljoprivredne proizvođače upućujemo na redovito praćenje Fitosanitarnog informacijskog sustava (FIS) pri Ministarstvu poljoprivrede (mps.hr), svakako prije primjene bilo kojeg sredstva za zaštitu bilja dopuštenog za profesionalnu primjenu radi moguće promjene u registraciji (http://fis.mps.hr/trazilicaszb/).

Mjere zaštite provoditi kada to vremenski uvjeti dopuštaju!

 

mr.sc. Milorad Šubić, dipl.inž.agr.
milorad.subic@savjetodavna.hr

Pripremi za ispis