Obavijest proizvođačima soje! 03.05.2018.

Kako je nakon sjetve soje na našem području nastupio period bez značajnih oborina za očekivati je da većina poljoprivrednih proizvođača nije izvršila tretman protiv korova ili će nakon najavljenih oborina biti potrebno izvršiti korekcije na izniklim korovima. Nakon nicanja soje moguće je izvršiti tretiranje herbicidima na iznikle korove .

Za suzbijanje travnatih korova mogu se primijeniti: Pantera QT, TargaEC,  Leopard 5EC, Gepard 050 EC, Focus Ultra, Agil 100 EC ,Fusilade Forte EC i  dr.

Za suzbijanje širokolisnih korova: Basagran 480, Benta 480 SL, Benta super, Bentagran, Harmony SX, Harass 75 WG i dr.

Jednogodišnje i višegodišnje širokolisne i travne korove: Pulsar

Jednogodišnje širokolisne i travne korove suzbijaju Laguna 75 WG, Corum.

Ovisno o  brzini ponika  korova post-em herbicidi u soji se često koriste u razdvojenim aplikacijama smanjenih količina.

Potrebno je voditi računa o  veličini usjeva soje u post-em tretmanu kako ne bi došlo do fitotoksičnosti. Također upozoravamo da su temperature iznad prosječno visoke i da tretmane provodite predvečer i za mirnog vremena kako bi zaštitili  susjedne usjeve od moguće fitotoksičnosti.

Sredstva za zaštitu bilja potrebno je koristiti sukladno uputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom Ministarstva poljoprivrede(FIS baza). Obavezno voditi evidenciju o provedenom tretiranju, a praznu ambalažu od sredstava za zaštitu bilja zbrinuti na propisani način.

                                                                                                                    Sanja Vuković dipl.inž.agr.
sanja.vukovic@savjetodavna.hr

 

Pripremi za ispis