Pušipel – primjer brendiranja autohtone sorte

Istrijani su prvi koji su svoju autohtonu sortu Malvaziju istarsku brendirali isključivo uz svoje područje, a da i ne spominjemo Teran oko kojeg se vodio pravi rat da bi na kraju dobili priznanje da je Teran – Istrijan. Odmah iza njih, kada govorimo o vinima dobivenim od autohtonih sorata vinove loze je Žlahtina s Vrbnika čija imena su postala gotovo sinonimi jedno za drugo. Malvazija istarska i Žlahtina su svakako i jedna od najprodavanijih vina u Hrvatskoj poznata i vinskim laicima. Slijedeći njih, vinari iz Međimurja su otišli i korak dalje stvorivši jedinstvenu robnu marku od autohtone vinske sorte Moslavac nazvavši je Pušipel.

Ova sorta je vjerojatno dobila ime po Moslavini, a u Međimurju se još od 19. stoljeća nazivao Pušipel. Proizvođači su neki od najpoznatijih hrvatskih vinara poput Cmrečnjaka, Štampara, Jakopića, Dvanajščak-Kozola, Vina Horvat… Osim hrvatskog imena Moslavac, sorta se u susjednoj Madžarskoj naziva Furmint i od nje se proizvodi glasoviti Tokajac, u Sloveniji je Šipon. Zahvaljujući Međimurcima Pušipel je također postao jedan od službenih sinonima za vino od ove sorte.
Pušipel proizvode vinari od sorte Moslavac, koji su u sustavu županijske robne marke vina Pušipel i čija je proizvodnja pod nadzorom povjerenstva. Selekcija se radi prilikom ocjenjivanja vina u Zavodu za vinogradarstvo i vinarstvo Hrvatskog centra za poljoprivredu, hranu i selo na način da prilikom puštanja vina u promet Pušipel mora imati ocjenu kvalitetnog ili vrhunskog vina sa Zaštićenom oznakom izvornosti (ZOI) – rekao nam je Marijan Čižmešija, predsjednik Povjerenstva za dodjelu i nadzor županijske robne marke vina i viši stručni savjetnik Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe.

 

U sustavu Pušipela je sada dvadeset vinara koji godišnje proizvedu 20 000 butelja koje će od ove godine ići u jedinstvenoj boci sa zajedničkom markicom, a proizvođači će imati svoje etikete. Na reviji autohtonih sorata vinove loze  Vina od Davnina  u „Laubi“ svi posjetitelji će moći kušati upravo najbolja vina od Moslavca.

 

VINA OD DAVNINA
Hrvatska poljoprivredno-šumarska savjetodavna služba organizira reviju autohtonih sorata vinove loze „Vina od davnina“ koja će se održati 13. i 14. travnja 2018. u art galeriji „Lauba“ u Zagrebu. Pušipeli će u sklopu revije ukrstiti mačeve na ocjenjivanju i s ostalim vinima hrvatskih autohtonih sorti koje će posjetitelji moći kušati.

 
 
Pripremi za ispis