Čekaju nas brojne pozitivne promjene u pčelarstvu

Med mora biti deklariran ne samo kao mješavina medova iz EU i izvan EU, već mora biti deklarirana zemlja podrijetla svakog meda. Prema novom pravilniku, oznaku meda proizvedenog u Hrvatskoj mogu dobiti samo medovi koji su zaista proizvedeni u Hrvatskoj. Najavljen je i veliki projekt s Nacionalnom teglicom koji bi iduće godine trebao biti realiziran. Naime, Hrvatski pčelarski savez i pčelari Republike Hrvatske osim zaštite meda, te projekta “Med iz lijepe naše”, nastoje prepoznatljivom ambalažom zaštititi kako potrošače tako i primarne proizvođače. Kroz tu teglicu med će moći plasirati isključivo njegovi primarni proizvođači. Tako će potrošači znati razliku između domaćeg i uvoznog meda.

„Hrvatski pčelarski savez jedna je od najorganiziranijih udruga poljoprivrednih proizvođača u Hrvatskoj. Ovim projektom kojim će se zaštititi proizvođači meda u Hrvatskoj, ali rekao bih čak i više od njih potrošači, postajemo dobar primjer brendiranja i zaštite naših domaćih proizvoda. Osobno mi je želja da taj projekt što prije zaživi jer će to biti kruna hrvatske pčelarske proizvodnje. S obzirom na kvalitetu našeg meda ovaj brend prepoznat je i izvan Hrvatske. Nadam se da će i ostali poljoprivredni proizvođači slijediti ovaj primjer i brendirati hrvatske proizvode.“  – izjavio je viši stručni savjetnik u Savjetodavnoj službi  Zlatko Tomljanović.

Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju prestala je važiti zabrana miješanja domaćeg meda sa stranima, a tu su određeni trgovački lanci počeli miješati uvezen med iz zemalja izvan Unije s 1 ili 2 % hrvatskog meda.

„Ta mješavina se označavala oznakom EU i izvan EU, proizvedeno u Hrvatskoj. Nove izmjene prije svega imaju značaj za potrošače kako bi mogli prepoznati med koji je hrvatski, a o čijoj kvaliteti ne moramo ni pričati te koji je prepoznat čak i na svjetskoj razini.“ – naglasio je predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza Vladimir Bilek.

Potrošači bi trebali paziti na deklaracije, a najsigurniji mogu biti ako kupuju direktno od pčelara. Zahvaljujući domaćim pčelarima, naše pčelinje zajednice su u izvanrednom stanju a med je visoke kvalitete.

Osim deklariranja meda, pčelari u 2018. mogu očekivati još nekoliko novosti koje im idu u prilog. Jedna od novosti je da više neće morati plaćati vođenje evidencije pčelara i pčelinjaka. Hrvatski pčelarski savez se već nekoliko godina bori da se taj namet ukine. Ujedno, od iduće godine trebao bi biti gotov pravilnik vezan uz plavi dizel tako da pčelari za seljenje pčelinjih zajednica u svojim vozilima za prijevoz pčela mogu koristiti plavi dizel.

“Osim opreme koja se koristi direktno za proizvodnju pčelinjih proizvoda, pčelari mogu dobiti i subvencije u iznosu od 80 % povrata i za opremu za uređenje pčelinjaka koja je propisana u obrascima.” – istaknuo je Bilek.

Pripremi za ispis