Isplata 19,7 milijuna kuna za proizvođače mlijeka

Pravo na potporu imaju proizvođači mlijeka koji su u sustavu kontrole kvalitete mlijeka u Hrvatskoj poljoprivrednoj agenciji (HPA), a koji su isporučili mlijeko otkupljivačima u zadnjem referentnom mjesecu prije cijepljenja, odnosno travnju 2017. godine. Potpora se isplaćuje korisnicima na IBAN žiro računa iz Registra klijenata Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Ministarstvo poljoprivrede donijelo je odluku o prestanku cijepljenja goveda protiv bolesti kvrgave kože (BKK) koja stupa na snagu 1. siječnja. 2018. godine. Ove godine je do danas  cijepljeno 418,778 govedaCijepljenje goveda može se provoditi najkasnije do 31. prosinca 2017. godine, a osam mjeseci od prestanka cijepljenja (pod uvjetom da ne bude potvrđenog slučaja bolesti), Hrvatska može zatražiti povratak statusa zemlje slobodne od bolesti kvrgave kože. Hrvatska će to i učiniti radi olakšavanja prometa goveda i nesmetanog izvoza živih životinja i mesa, navodi se u priopćenju Ministarstva poljoprivrede.

U svibnju je za istu mjeru isplaćeno 19 milijuna kuna naknade koja se odnosila na 2016. godinu. Ukupno će za naknadu štete zbog cijepljenja životinja protiv bolesti kvrgave kože, posjednicima životinja biti isplaćeno više od 38 milijuna kuna.

Popis korisnika potpore možete vidjeti ovdje.

 

Pripremi za ispis