Ekološka proizvodnja krenula s pola hektara, a danas su u svim trgovinama zdrave hrane

U posljednje vrijeme uzlazni su trendovi u povećanju površina i povećanju potražnje ekolških proizvoda, prije svega uzrokovano razvojem turizma u Hrvatskoj. Ekološki proizvodi stoga dobivaju prednost, sve su traženiji pa je i ekološka poljoprivreda u porastu. Na EKO Areni – prodajno ekološkom sajmu i konferenciji o ekološkoj poljoprivredi, u organizaciji Savjetodavne službe, okupilo se šezdesetak proizvođača iz cijele Hrvatske koji su osim izlaganja i predstavljanja svojih proizvoda sudjelovali i na okruglom stolu na temu „Izazovi i perspektive u ekološkoj poljoprivredi“.

Među njima je bila i Mirjana Strancarić, vlasnica obrta Smid (Strancarić – Mirjana – Ivan-suprug – Dora-kći). Oslonjena na stari obiteljski jabučnjak u Čučerju, od 2002. godine proizvodi višekratno nagrađivan za kakvoću ekološki jabučni ocat (čisti te aromatiziran češnjakom, bosiljkom, majčinom dušicom, ružmarinom i hrenom), zatim bukovače marinirane u njemu, vatreni jabučni chutney, marmeladu od jabuka i karamela, džem od jabuka i naranče, zagrebačku marmeladu, niskokaloričnu ekstra domaću marmeladu od jabuka s okusom lavande i drugo. Jedan od izuzetno dobro prihvaćenih proizvoda je hrenada, originalni proizvod te maštovite i poduzetne inženjerke biotehnologije i obrtnice. Hrenada je ribani hren s jabučnim octom, maslinovim uljem, limunom, solju, bijelim paprom i smeđim šećerom. Priprema ga u više varijanti, manje i više ljutoga, na oduševljenje istinskih zaljubljenika tradicionalnoga i novoga. 

Mirjana Strancarić ima obrt ali i OPG, zbog kako kaže lakšeg poslovanja. Sve je počelo s pola hektara voćnjaka (jabuke) u Čučerju i proizvodnjom jabučnog octa koji je od početka bio ekološki. Nakon toga se posao proširio jer je Mirjana Strancarić kao inženjerka biotehnologije bila nezadovoljna smjenama i napornim poslom u laboratoriju te često odvojena od obitelji. U obiteljskoj kući na Klaki, u zagrebačkoj Dubravi, pokrenuta je mala manufaktura i proizvodnja isključivo ekoloških proizvoda s vlastitim, tajnim receptima.

Njeni proizvodi se danas prodaju u trgovinama bio&bio, svim trgovinama zdrave hrane i Sparu. Osim toga, Mirjana Strancarić obilazi i sve prigodne sajmove po cijeloj Hrvatskoj, a posebno je oduševljena EKO Arenom i prepoznavanjem značaja ekološke proizvodnje od strane Savjetodavne službe.


– Od ovog posla se da živjeti, naročito kada je potražnja za ekološkim proizvodima sve veća. Ljudi shvaćaju da zdrav proizvod nije pomodarstvo, već postaje potreba, a upravo u tome bi mogla biti budućnost naše poljoprivrede – kaže Mirjana Strancarić.

S naplatom nema problema, a kako kaže, u ovom biznisu su uglavnom odgovorni ljudi, a odgovornost kreće od samog sebe i onog što jedemo.

Dio njenih proizvoda je isključivo sezonski, poput džemova. Ostale proizvode koje ne proizvodi kupuje od ekoloških proizvođača, a ona im preradom stvara dodanu vrijednost i brend.

Kako ističe, Smidovi proizvodi su bez ikakvih konzervansa, a rok trajanja im je uglavnom 6 mjeseci i nakon otvaranja moraju se potrošiti kroz nekoliko dana.

– Što je roba kvarljivija, to je zdravija – poručuje potrošačima Mirjana Strancarić.

Pripremi za ispis