Osvojeno 10. mjesto na 64. Svjetskom natjecanju u oranju

Egzotično na prvi pogled, ali ništa različito od drugih prvenstva u smislu natjecateljskog programa, no opet potpuno različito i zahtjevno u organizacijskom, tehničkom i provedbenom smislu.

Sudionik ovoga prvenstva bila je i reprezentacija Hrvatske, naš kontinuirani i konstantni 13. nastup u sastavu: Saša Višak – natjecatelj u kategoriji plugova ravnjaka (član Udruge orača Koprivničko-križevačke županije), Zoran Piskač – natjecatelj u kategoriji plugova premetnjaka (član Udruge orača Bjelovarsko-bilogorske županije) te djelatnici Savjetodavne Službe: Ivica Prpić u svojstvu člana WPO i Siniša Hrgović u svojstvu trenera i suca.

Unatoč velikim komunikacijskim problemima i unatoč svim poduzetim koracima od strane Hrvatske Udruge za organizaciju natjecanja orača, nastup našega tima bio je vrlo neizvjestan. Na koncu u Keniji je orao samo Saša Višak, Zoran Piskač nažalost ne, i nije jedini, a razlog tome vjerojatno leži upravo u uvodu ovoga štiva i činjenici da je Kenija ipak egzotična a sukladno tome bila je i njihova organizacija. U ovome segmentu organizatori nisu dorasli zadatku i nisu našem timu vratili ono što su bili dužni i dobili u Hrvatskoj 2012. godine.

Sva naša negodovanja, poteškoće i probleme nadomjestila je ipak velika gostoljubivost domaćina koji se trudio i ostavio pozitivan dojam da je iz natjecanja izvukao maksimum  kako bi svima nazočnima osigurao identične uvjete nastupa u okruženju gdje je doslovno svaki dan velika borba i izazov hrana i voda, a samim time i opstanak. Taj osjećaj i ta slika dostojne su poštovanja životu i navikama značajno drugačijem od onoga što je nama poznato i normalno.

Tradicionalno četiri dana prije natjecanja trajali su službeni treninzi, strnište i trava prema vlastitom odabiru prioriteta. I traktor i plug bili su velika nepoznanica, no ubrzo smo shvatili da imamo alat koji se da izbrusiti i iskoristiti. Zahvaljujući Norveškom timu dobili smo jedan klasičan natjecateljski plug s nama vrlo poznatim segmentima i mogućnostima prilagodbe uvjetima koje iziskuje natjecateljsko oranje, bonus tome plastične daske koje su se pokazale kao jedan od bitnih čimbenika za kvalitetno oranje.

Prionuli smo poslu: podesili plug u oranju, mehanički i tehnički pripremili ga u radionici za sve segmente podešavanja i tek treći dan treninga zapravo započeli s hvatanjem svih mjera i detaljnog podešavanja po operacijama oranja posebno na travi i posebno na strništu. S obzirom na to da se Zoran nije natjecao bio je od velike koristi na treninzima i ispred opisanim operacijama pripreme i podešavanja.

Već na treninzima činilo mi se da idemo prema jednom dobrom rezultatu i da unatoč svim problemima radimo dobro, imamo pozitivnu energiju pa smo u tome ritmu i osjećaju završili s treninzima i dobili pozitivan osjećaj uoči natjecanja.

Prvi dan natjecanja 01.12. tradicionalno se provodio na strništu, sve uobičajeno i normalno do posjete predsjednika Kenije koji se prošetao po polju, naravno uz veliko osiguranje i velik interes domaćeg naroda i medija koji su ga taj dan i očekivali. Nakon prvoga dana natjecanja Saša je bio bolji od 10 natjecatelja i od 23 prijavljena natjecatelja zauzeo za naše uvjete odlično 13. mjesto.

Drugi dan 02.12., natjecanje se održavalo na travnjaku, Saša je imao startni broj jedan, a prvi element oranja ili otvaranje brazde upravo je započeo simbolično sa startnim brojem. Za ovaj element Saša je dobio najbolje ocjene od svih sudaca, u našoj kratkoj povijesti oranja ovo se desilo prvi puta, a priznanje tome odali su i sami orači koji su prišli osobno meni i Saši i rekli „the best opening split today“. Naravno bili smo sretni ali i ponosni. U dosadašnjim nastupima drugi dan natjecanja uvijek smo imali nešto bolje uspjehe u odnosi na prvi, to je potvrdilo i samo otvaranje pa je i konačni učinak na kraju bio upravo takav. Drugi dan natjecanja Saša je osvojio 9. mjesto, a s obzirom na to da se bodovi u konačnici zbrajaju naš i njegov konačan plasman bio je 10. mjesto.

U 13 godina natjecanja ovo je naš najbolji rezultatski plasman u kategoriji plugova ravnjaka, ali i velika potvrda da Hrvatska Udruga za organizaciju natjecanja orača svojim radom doprinosi stalnom napretku u pogledu razvoja ove natjecateljske discipline te uz županijske Udruge orača daje veliki doprinos održivosti ove manifestacije koje se godišnje provode na 16 – 17 lokacija uz podršku županija domaćina, lokalnih uprava i samouprava, Savjetodavne Službe, Ministarstva poljoprivrede i velikog broja sponzora.

Naravno, osim našeg zadovoljstva plasmanom, zadovoljni su bili i Gene Gruber iz SAD-a koji je uvjerljivo pobijedio u kategoriji plugova ravnjaka, te John Whelan iz Republike Irske kojemu je ovo već treća šampionska titula u kategoriji plugova premetnjaka.

Na kraju da bi otišli do Kenije i nazad i u sjećanje spremili nezaboravnih 11 dana postoje opravdani razlozi zahvale:

  • Ministarstvu poljoprivrede na financijskoj i pokroviteljskoj podršci
  • Savjetodavnoj Službi koja sve ove godine podržava i održava projekt natjecanja orača
  • Norveškom timu i gosp. Rasmusu koji nam je omogućio nastup ustupivši nam svoj osobni plug
  • Nepoznatim ali dobronamjernim Kenijcima koji su zaustavili i uplašili Sašu tijekom prometa, ali samo da bi mu vratili izgubljeni dio opreme s pluga
  • Zoranu Piskaču koji nije orao ali je zato bio na raspolaganju tijekom treninga i priprema Saši
  • Tvrtkama Pioneer i BASF – službenim sponzorima Hrvatske reprezentacije orača
  • Predsjednici i Tajnici HUONO-a na svim dopisima, e-mail-ovima WPO-u i Kenijskoj organizaciji orača u nastojanju da nam olakšaju put, uvjete i nastup u Keniji
  • Nepoznatom djelatniku s Aerodroma u Zagrebu koji je poslao e-mail Kenijskoj ambasadi i pomogao da i ja odem u Keniju iako mi je putovnica vrijedila manje od 6 mjeseci

Siniša Hrgović, dipl. ing. agr.

Pripremi za ispis