Nova knjiga Starinski hrvatski voćnjaci i sorte jabuka

Znanje i praksa profesora Ivana Bašića pretočeno je u knjigu opremljenu u mekom uvezu, formata 20,5 x 12,5 cm na 144 stranice s fotografijama u boji.

Sadržaj knjige podijeljen je u dvije cjeline:

I Starinski hrvatski voćnjaci i sorte jabuka

– Biodinamika, Kronobiologija, Čudesna osjetljivost voćaka, Važnost pčela u ekološkim voćnjacima, Osnovna načela ekološkog voćarstva, Priprema tla za sadnju voćnjaka, Sadnja voćnjaka, Cijepljenje voćaka, Vrijeme i način gnojidbe, Kompostiranje, Zaštita jabuka u ekološkom uzgoju, Čajevi u voćarstvu, Njega i podmlađivanje starih stabala jabuka, Berba jabuka i Sušenje plodova.

II Odlike sorti jabuka.

– Detaljno su opisane odlike za 64 sorta jabuka.

Ivan Bašić, profesor kemije i biologije (1938.-2014.), jedan je od pionira biodinamičke poljoprivrede u Hrvatskoj i osnivača Udruge za ekološku poljoprivredu, ruralni razvitak i zaštitu okoliša „Živa Zemlja“. Aktivno je surađivao s djelatnicima Savjetodavne službe te im prenosio svoje dragocjeno praktično iskustvo. Živio je u uvjerenju da je znanje vrijedno jedino ako se prenosi i širi. Govorio je da se prave vrijednosti ekološkog uzgoja ne cijene dovoljno te da se uspjeh poljoprivredne proizvodnje neopravdano mjeri samo dobivenim prinosom, a ne i doprinosom očuvanju prirodnih resursa Hrvatske (tlo, voda, zrak) i povećanju kvalitete življenja.

Uz napomenu da autor, Ivan Bašić, nije dočekao izdanje svoje knjige, njegova ljubav prema prirodi, prirodnim procesima i starim sortama jabuke bit će sačuvana kao i uspomena na njega i njegov vedri osmjeh.

Nama, koji smo učili od njega, preostalo je da damo svoj doprinos u ostvarenju sna o objavi knjige. To se upravo i dogodilo, san Ivana Bašića pretvoren je u javu. Tiskanjem ove knjige sačuvat će se od zaborava jabuke u voćnjacima i zapisi o starim sortama jabuke ovoga dijela Europe. Tako će profesor Bašić i njegove jabuke zauvijek biti s nama i s generacijama koje dolaze poslije nas!

Knjiga se može kupiti na http://www.leo.hr/product.php?id_product=598

mr. sc. Marija Ševar,
viša koordinatorica za ekološku poljoprivredu

Pripremi za ispis