Održani 5. Dani jabuka u Desiniću

Važan dio manifestacije bila su predavanja Savjetodavne službe na temu „Mogućnosti zaštite od mraza u voćnjaku“, Korisni kukci u voćnjaku“ i „Fotoselektivne mreže“. Manifestaciju je podržao i ravnatelj Savjetodavne službe Zdravko Tušek, koji je istaknuo važnost manifestacije za očuvanje tradicije ovog kraja.

Pet godina ovakve manifestacije, ovakvi predivni štandovi, ovakvi fini proizvodi od jabuka pokazuju koliko je jabuka važna za identitet hrvatskog naroda, a posebice ovog kraja. Ova je manifestacija važna za očuvanje identiteta i tradicije ovog kraja, a želio bih prenijeti i pozdrave ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, koji je također podržava. U Programu ruralnog razvoja postoji niz mjera i aktivnosti koje hrvatska Vlada i Ministarstvo poljoprivrede provode kako bi se potaknule ovakve manifestacije. Predložio bih županu Kolaru da, s obzirom na to da smo prije nekoliko godina krenuli s inventarizacijom vinove loze, na tragu ovoga što radimo ovdje u Taboru i Krapinsko – zagorskoj županiji, krenemo i s inventarizacijom sorata jabuka, da naše stare sorte spasimo od zaborava, što će biti još jedan kamenčić u mozaiku turističke i eno – gastronomske ponude ovog kraja. – istaknuo je ravnatelj Tušek.

Manifestaciju su posjetili i gosti iz Slovenije, koji su održali predavanje na temu dopunske proizvodnje na poljoprivrednim domaćinstvima. Na Danima jabuka svake godine sudjeluju i učenici Srednje škole Bedekovčina.

Osim izložbe starih sorata jabuka, na 20-ak štandova posjetitelji su mogli kušati razne jabučne delicije, ali i domaće proizvode OPG-ova.

Pripremi za ispis