Radionica zelene rezidbe u voćarstvu

Na radionici, koju su inicirali predsjednik udruge Darko Cerovski i Đuro Kadić. Prisustvovalo je 34 voćara i vinogradara.

Radionica je započela predavanjem, na inicijativu članova udruge a vezano za teme: pojava zlatne žutice u vinogradima i Program ruralnog razvoja Republike Hrvatske 2014. – 2020. s posebnim osvrtom na podmjere 4.1. Potpora za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva, 6.1. Potpora za pokretanje poslovanja mladim poljoprivrednicima i 6.3. Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava.

Nakon predavanja uslijedio je praktičan prikaz zelene rezidbe 4 voćne vrste: jabuke, breskve, šljive i kruške.

Cilj radionice bio je prijenos znanja i prikaz osnovnih elemenata rezidbe tijekom vegetacije, kako bi voćari mogli zahvate primijeniti u svojim nasadima.

Tijekom radionice prikazana su osnovna pravila zelene rezidbe koja se mogu primijeniti kod svih voćnih vrsta a to je: uklanjanje mladica koje imaju položaj vodopija, osobito ako se nalaze u unutrašnjosti krošnje i pri vrhovima kosturnih grana, mogućnost povijanja vodopija za obnovu rodnog drveta u narednim godinama. Prilikom demonstracije rezidbe ukazane su pozornosti: da se ne ukloni više od 30% lisne mase jer bi to negativno utjecalo na formiranje rodnih pupova za sljedeću godinu, te najčešće greške koje se rade tijekom zelene a i zimske rezidbe, kako bi što lakše i bez straha pristupili rezidbi i tako osigurali ujednačene prinose svake godine. Istaknuto je da prerana zelena rezidba uzrokuje intenzivan rast mladica, dok prekasna uzrokuje kasniji porast i produžetak vegetacije pa mladice ne odrvene i može doći do izmrzavanja tijekom zime.

Nazočni poljoprivrednici postavljali su pitanja kako bi bili sigurni u svoje postupke tijekom provođenja ove agrotehničke mjere u svojim nasadima što je potvrdilo njihovu zainteresiranost za ovu neiscrpnu i uvijek aktualnu temu.

Hvala Udruzi voćara i vinogradara Našice, koja je omogućila ovaj susret i prijenos znanja.

Ruža Skenderović, dipl. ing. agr.,
viša stručna savjetnica
Judita Gerber, mag. ing. agr.,
viša stručna savjetnica

Pripremi za ispis