Obavijest proizvođačima plodovitog povrća u plastenicima 21.07.2017.

Pregledom plastenika na pojedinim lokacijama na krastavcima utvrđena je pojava koprivine grinje (Tetranychus urticae). Boja tijela odraslih grinja varira od bjelkastožučkaste, zelenkaste do crvenkaste, a na leđnom djelu ima tamne mrlje. Odlaže jaja na naličje lista gdje se zadržavaju svi razvojni stadiji (ličinke, odrasli oblici) praveći štete sisanjem. Simptomi napada vidljivi su na licu lista u vidu točkica bjelkastosrebrnkaste do žučkaste boje, te list djeluje kao da je mramoriran, suši se i propada. U uvjetima visoke temperature 30-32°C, niske relativne vlage zraka 45-55% i obilje svjetla razvoj jedne generacije traje 8-12 dana. Od plodovitog  povrća napada rajčicu i papriku, ali su štete najveće na krastavcima, tikvicama i drugim biljkama iz porodice tikvenjača (Cucurbitaceae).

U plastenicima u uvjetima visoke temperature česti štetnik je cvjetni štitasti moljac ili bijela mušica (Trialeurodes vaporariorum) mali, bijeli, jako živahni leptirić, dug oko 2 mm. Od bijele mušice najviše strada rajčica, manje papriku, patliđan i krastavci.

Tipični simptomi zareze tim štetnikom u početku je medna rosa po plodovima i listovima. Odrasli oblici „leptirića“ i jaja nalaze se masovno na vršnim listovima, ličinke i kukuljice na listovima donjih etaža. Na listovima smanjuje asimilacijsku površinu, a plodove nagrđuje što znatno smanjuje njihovu komercijalnu vrijednost.

U uvjetima visokih temperatura česta je pojava kalifornijskog tripsa (Frankliniella occidentalis). Maleni je kukac, izdužena tijela, s dva para resastih krila. Vrlo često napada papriku i krastavce, dok rajčice bilježe neznatne štete. Štetnik se hrani sisanjem biljnih sokova i to iz najmekših dijelova, na plodovima, koji ostaju sitni i deformirani.

Za praćenje popu bijele mušice i tripsa koriste se plave ljepljive ploče. Moraju biti postavljene na jednoličan razmak u prostoru i s donjim rubom u visini vrhova biljaka. Veći broj ljepljivih ploča može poslužiti i za smanjenje populacije. Iznimno mogu u istu svrhu poslužiti i žute ploče.

U plastenicima se mogu pojaviti i lisne uši i lisni mineri.

Pratiti pojavu štetnika i u slučaju pojave tretirati koristeći veću količinu vode. Odabrati insekticid ili akaricid vodeći računa o karenci:

DECIS 2,5 EC – rajčica, krastavci (trips, uši) K- 3 dana

KARATE ZEON – rajčica, paprika, krastavac (štitasti moljac, lisne uši), K-3 dana 

FASTAC 10 EC – krastavac, paprika, rajčica (štitasti moljac, lisne uši) K- 7

BOXER 200 SL – tikvenjače (štitasti moljac, uši),K-3

MOSPILAN 20 SP- krastavac (trips); rajčica, paprika (lisne uši) K-3 dana

LASER- krastavac (trips) K-3 dana

VERTIMEC 018 EC – krastavac (trips, crveni pauk) K- 3 dana;

rajčica (hrđasta grinja, crveni pauk) K- 7;

paprika (hrđasta grinja, crveni pauk) K-3

KRAFT 18 EC – krastavac, paprika (kalifornijski trips, crveni pauk, lisni miner) K-3;

 rajčica (trips, koprivina grinja, lisni mineri) K-7

CHESS 50 WG- krastavac (lisne uši, štitasti moljci), K-3

APOLLO 50 SC – krastavac (crveni pauk), K-3

Na web stranici Ministarstva poljoprivrede u bazi podataka Fitosanitarnog informacijskog sustava (FIS), nalaze se detaljne upute o primjeni navedenih sredstava za zaštitu bilja, te ih koristiti prema uputama.

Voditi evidenciju  o tretiranjima u elektroničkom ili papirnatom obliku. U evidenciju  se upisuju najmanje slijedeći podaci: trgovački naziv sredstva za zaštitu bilja, datum i vrijeme početka i završetka tretiranja, količina primjenjenog sredstva za zaštitu bilja (doza, koncentracija), veličina površine i tretirana kultura.

Praznu ambalažu sredstava za zaštitu bilja čuvati do organiziranog odvoza  (CIAK) koja će se

moći predati:

u utorak 22.08.2017. god. na lokacijama:

MADIG-MREŽNICA d.o.o., Salopek selo 2, Ogulin       od  8:00 do 10:00 sati

IGRALIŠTE RIBARIĆI, Ribarići , Ogulin                  od 10:30 do 12:00 sati

u četvrtak 24.08.2017. god. na lokacijama:

PARKIRALIŠTE NK JOSIPDOL,  Josipdol                   od 8:00 do 10:00 sati     

BENZINSKA POSTAJA PLAŠKI (preko puta)           od 11:00 do 12:30 sati

 

dr.sc. Mirna Ceranić
e-mail: Mirna.Ceranic@savjetodavna.hr

                                                                 

 

 

Pripremi za ispis