Dani vina dugoreškog kraja

U vidu širenja novih znanja i tehnologija kako u vinogradarstvu tako i u vinarstvu Udruga i njeni članovi u cijelom periodu svoga djelovanja usko surađuju sa Savjetodavnom službom, ponajviše rukovoditeljicom podružnice karlovačke županije Margitom Budiselić Kutle dipl. ing. agr. i Aleksandrom Horvatićem, dipl. ing. agr., višim koordinatorom za obrazovanje i osposobljavanje poljoprivrednika. Njihovi stručni savjeti o zaštiti vinograda, agrotehnici i vinarstvu uvelike su doprinijeli razvoju vinogradarstva i vinarstva ovog kraja.

Početkom 20 st. na području grada Duga Rese i općina Barilović, Generalski Stol, Bosiljevo i Netretić nalazilo se preko 500 ha nasada vinove loze i još više hektara voćnjaka uglavnom šljive, jabuke i kruške. Industrijalizacijom sredinom prošlog stoljeća dolazi do zapuštanja poljoprivrednih površina, a samim time i gubitka znanja i kvalitetnih oblika vinogradarsko-voćarske proizvodnje. U vinogradima uglavnom prevladavaju direktno rodni hibridi, dok se  plemenite sorte vinove loze javljaju sporadično.

Iz svih tih razloga nekolicina entuzijasta 1997. godine osnovala je Udrugu vinogradara, vinara i voćara s ciljem širenja novih znanja u vinogradarstvu i voćarstvu na temelju razgovora i savjetovanja kroz neobavezna druženja.

Danas članovi Udruge raspolažu sa oko 15 ha površina pod kvalitetnim vinskim sortama kao što su graševina, chardonnay, muškat bijeli, frankovka, pinot, crni sauvignon i dr. Članovi njihove udruge su poljoprivrednici koji održavaju svoje vinograde, prerađuju grožđe i proizvode vino za vlastite potrebe. To su mješovita poljoprivredna gospodarstva, gdje je vinogradarstvo i vinarstvo više tradicija i ljubav u obitelji nego izvor primanja.

Prvo ocjenjivanje i izložbu vina organizirali su 2000. godine, kada su prijavljena 22 uzorka vina. Tada su osvojena 2 zlatna, 10 srebrnih i 6 brončanih odličja. Danas 17 godina kasnije na ocjenjivanje vina prijavljeno je 64 uzorka. Od toga je osvojeno 24 zlatna, 26 srebrnih i 7 brončanih odličja. S lakoćom možemo zaključiti da se vinogradarstvo i vinarstvo u dugoreškom kraju iz godine u godinu sve više razvija, ne samo povećanjem površina pod vinovom lozom, već i kvalitetom vina.

Za svoj predani rad povodom obilježavanja 20 godina rada udruge Savjetodavna služba Karlovačke županije dobila je priznanje.

 

Nikolina Štedul, dipl. ing. agr.
stručni savjetnik za hortikulturu

foto: dugaresa.net.

Pripremi za ispis