OBAVIJEST TRŽNIM PROIZVOĐAČIMA KRUMPIRA 26.06.2017.

Posljednja uputa za zaštitu cime krumpira upućena je prije dva tjedna (12.6. 2017.)! U navedenom je razdoblju u središnjem dijelu Međimurja zabilježeno vrlo sparno i vrlo toplo (vruće) vremensko razdoblje. U razdoblju 19.-24. lipnja o.g. na mjernom lokalitetu Belica uzastopno su zabilježeni vrlo vrući dani s najvišim temperaturama zraka u rasponu 30,3°-35,7°C (tijekom dva dana u tom je razdoblju najviša dnevna temperatura bila veća od 35°C)! Dana 23. i 25. lipnja o.g. grmljavinsko je nevrijeme zahvatilo područje Međimurja smo tih dana izmjerili različite količine oborina, npr. Belica 27,8 mm; Orehovica 22,6 mm; Novakovec 6,0 mm te Donji Pustakovec 15,8 mm! Vrlo je sparno, prosječna mjesečna relativna vlažnost tijekom mjeseca lipnja je 82,2 %, a trajanje vlaženja cime krumpira na lokalitetu Belica trajalo je tijekom mjeseca lipnja o.g. 6.720 minuta!

U takvim je uvjetima većina proizvođača koja posjeduje sustave za navodnjavanje natapala polja krumpira. Zbog vrlo visokih temperatura zraka (19.-24.6.) i vrlo jako sunčano zračenje dnevnih intenziteta >8.000 W/m² zabilježena je palež i propadanje cime (najčešće sorata krumpira ranije epoha dozrijevanja, plićeg korijena i većih listova nježne građe) (npr. Colomba, Riviera, Adora i sl.) (naročito pri uzgoju krumpira sjemenom iz vlastite reprodukcije)!

Već u zadnjoj dekadi mjeseca svibnja o.g. pronađeni su prvi znakovi koncentrične pjegavosti (Altarnaria solani) a bolest se na netretiranim biljkama širi u obliku paleži! U poljskom mikro-pokusu Savjetodavne službe na lokalitetu Mursko Središće na sortama Esmee i Arizona (na polju bez navodnjavanja) na netretiranim biljkama nema pojave krumpirove plijesni ili plamenjače (Phytophthora infesdtans), ali se nakon tri aplikacije šiti koncentrična pjegavost uz palež lišća od visokih temperatura i negativnog UV zračenja! U narednim danima ponovno očekujemo najviše temperature s vrijednostima 30-33°C, a zbog jutarnjih rosa bilježit ćemo optimalne uvjete za razvoj dvije najvažnije bolesti cime krumpira: krumpirove plijesni ili plamenjače (Phytophthora infestans) (naročito na poljima koja su navodnjavana kišenjam ili orošavanjem) i koncentrične pjegavosti (Alternaria solani)!

Proizvođačima krumpira preporučujemo ovih dana redovito pregledavati zdravstveno stanje cime krumpira, jer se srednje rani i srednje kasni usjevi nalaze u vrlo osjetljivom stadiju kada su vrlo osjetljivi na rast zaraze (>25 %) uzročnicima bolesti cime!

Traje iskapanje uroda sa polja gdje se uzgaja rani krumpira (naročito nakon oborina koje smo zabilježili u proteklom razdoblju). U tom slučaju voditi računa da se u narednim danima na takvim poljima koriste pripravci kraće karence (7 dana)! Kratku karencu u trajanju samo 7 dana imaju pripravci Ranman Top SC, Revus SC, Ortiva SC i Shirlan SC, pa ih je moguće koristiti u završnim tretiranjima usjeva ranih sorata, s kojih se urodi gomolja planiraju vaditi kao "mladi krumpir"!

U srednje kasnim i kasnim sortama krumpira moguće je koristiti i kombinirane fungicide koji sadrže dvije djelatne tvari (npr. Pergado MZ, Acrobat MZ, Profilux DF i dr.) u povišenim količinama, ali im zbog bolje učinkovitosti koncentričnu pjegavost (Alternaria) preporučujemo dodati manju količinu pripravaka na osnovi difenkonazola (Narita EC ili Difkor EC) (0,2-0,25 lit./ha). U srednje ranim sortama krumpira moguće je u završnim zaštitama planirati primjenu pripravka Shirlan SC.

U prvim smo aplikacijama dodatno preporučili primjenu folijarnih (bio)gnojiva, odnosno biljnih stimulatora sa naglašenim sadržajem amino-kiselina, huminskih-kiselina, morskih algi i mikro-elemenata (naročito na poljima sa dvogodišnjim sjemenom iz vlastite reprodukcije koja su prije tjedan dana bila izložena visokim temperaturama zraka!). U završnim tretiranjima cime preporučujemo dodavati vodo-topiva hranjiva s naglašenim sadržajem kalija (kalij-sulfat ili kalij-nitrat) u kombinaciji sa mikro-elementima. Ranijih sezona je isti učinak dobiven i primjenom kompleksnih hranjiva (makro- i mikro-elementi) sa anti-stresnim učinkom, npr. Peters Profesional 10-52-10+ME, te 6-18-36+ME i dr.! Mogu se miješati sa fungicidima i insekticidima, a bolje ih je koristiti u više navrata sa smanjenim količinama ili dozama (npr. preporučenu dozu raspodijeliti u 2-3 aplikacije na srednje kasnim i kasnim sortama krumpira)!

Prva ili prezimljujuća generacija krumpirove zlatice (Leptinotarsa) je do sredine lipnja o.g. završila svojim razvojem, pa primjena insekticida trenutno na većini polja nije potrebna!

mr.sc. Milorad Šubić, dipl.inž.agr.
milorad.subic@savjetodavna.hr.

Pripremi za ispis